Държавата у нас не дава никаква сигурност и регулативна рамка, на базата на която еко предприемачеството да може да стъпи и да се развива. На практика държавните органи създават сериозни пречки, които еко бизнесът се опитва да преодолее.

Около тази теза се обединиха участниците в тазгодишната дискусия на тема "Еко предприемачество" – част от поредицата "Chivas 12 стола".

"Съществува регулативна несигурност за бизнеса изобщо в България, заради постоянно променящите се закони, както и заради незнанието какво ще се случи с това правителство в близко бъдеще. Когато държавата се опитва да регулира, го прави не както трябва," смята Роси Митова, създател на платформа за подкрепа на малки и устойчиви ферми.

В същото време тази нестабилност, според нея, дава възможност и за иновации, защото "така свикваме да се оправяме сами "извън кутията", научаваме се как можем да решим проблема си без да разчитаме на държавата." Тук идва и ролята на споделената икономика, която е един устойчив начин да се ограничи консуматoрското общество и да регулираме ресурсите. Според Митова, това е пътят на зелените иновации.

Екологът Асен Ненов счита, чер в България има голям потенциал за зелени иновации и среда за еко бизнес, защото страната разполага в изобилие с ресурс, който например Холандия е загубила. Макар да е сочена като една от най-бедните финансово европейски членки, страната ни е в топ три по богатство на биоразнообразие в Европейския съюз. "Въпросът в момента трябва да бъде как да съхраним и развием този ресурс така, че да може да я развива и социално, и икономически.”

"В България този ресурс не е за хората, т.е. не е социален и се управлява по неекологосъобразен начин," счита Стоян Фълджийски, експерт в сферата на околната среда.

Словосъчетанието "зелен бизнес" звучи странно, защото съвсем скоро няма да има друга алтернатива освен този вид бизнес, подчерта Магдалена Малеева, създател на Горичка и съсобственик на бизнес за био храни.

"Човечеството върви по инерция по път, който някога е бил успешен, но вече не е. В момента е на кръстопът. Има иновативни решения за всичко, въпросът е дали ще имаме достатъчно време да ги внедрим," допълни Малеева.