Около 150 от обявените за освобождаване от работа 314 служители на "Видахим" по всяка вероятност ще запазят работата си. През април "Видахим" ще участва в търга на ЕСО за студен резерв и ако спечели, ще може да генерира приходи, които да позволят на хората да запазят работните си места.

Това стана ясно след среща на министъра на енергетиката Теменужка Петкова с ръководство на завода и представители на работниците, която се състоя тази сутрин във "Видахим".

Една от промените в Закона за енергетиката е свързана с това от енергийния микс да бъдат извадени онези ТЕЦ-ове, които не произвеждат енергия по високо ефективен или комбиниран начин, посочи министърът.

В течение на разговора е станало ясно, че именно изпълнявайки разпоредбите на закона, тъй като основното производство на "Видахим" не е на нивото и в обемите, в които трябва да бъде, е довело до невъзможност да се спазят изискванията на закона и е заявено намерение да бъдат освободени малко над 300 души, посочи Петкова.

"В диалога обсъдихме различни възможности за това какво би могло да се направи оттук нататък, за да може по-малка част от тези 300 работници да бъдат съкратени - какви са вариантите и това, че държавата ще ангажира целият си ресурс, за да помогне и 300 семейства да не останат без работа", каза тя.

Петкова съобщи, че е обсъдена възможността през април, когато предстои търг на Електроенергийния системен оператор за студен резерв, "Видахим" да участва и ако спечели, да генерира приходи, които да позволят на част от хората да запазят работните си места.

НЕК дължи 11 млн. лева на "Видахим", които са генерирани през последната година и половина, добави Петкова. Днес сутринта на "Видахим" са преведени 2.4 млн. лева, подчерта тя и пое ангажимента останалите задължения да се изплатят регулярно.

Тези средства ще бъдат изразходвани за изкупуване на емисии на въгледорен двуокис. /БГНЕС/