От 2016 г. държавата престава да е със статут на особен осигурител във фонд "Пенсии". Тя ще продължи да финансира дупката в пенсионната система, но приносът ѝ няма да е фиксиран в точен размер и отпусканите суми няма да се отчитат като осигурителни приходи. Това ще извади на светло мощното финансиране с пари от данъци на пенсионната система.

Това решиха късно във вторник депутатите при окончателното приемане на промените в Кодекса за социално осигуряване, пише "Сега".

Така, без никакъв дебат народните представители премахнаха елемент от финансирането на системата, представян като ключова реформа при въвеждането му през 2009 г.

От 2009 г. насам държавата участва като особен осигурител във фонд "Пенсии" чрез предоставяне на трансфер в размер на 12 на сто от общия сбор на осигурителните доходи за съответната календарна година.

Промяната беше въведена едновременно с намаляване на вноската за пенсии от 22 на 18%. За да няма проблеми с методическото отчитане на дефицита, участието на държавата тогава нарочно не бе регламентирано като вноска, а като трансфер.

Още през 2009 г. решението бе критикувано като мимикрия, целяща да прикрие дефицита в системата. Сега държавата се отказва от тази мимикрия, като приносът й към бюджета на държавното осигуряване ще зависи от дефицита. Държавата ще дава толкова, колкото не достигат.