Държавата ще се опита да стимулира финансово семействата, за да не изоставят децата си. В продължение на 6 месеца родители, които не желаят да се грижат за наследниците си, ще получават месечни помощи. Това предвижда новият закон за детето, представен вчера.

Срещу парите семействата ще трябва да полагат грижи за детето по конкретен план, обясняват авторите на закона в презентацията му. Сумите ще се отпускат по сигнал, тъй като новите текстове задължават всеки, който има информация за подобен риск, да уведоми съответните институции. И в момента има подобна възможност, но сумата е еднократна и се дава на бременна жена.

Предвижда се родители, които изоставят децата си, да плащат 5% от таксата, предвидена за издръжката им в домовете. Все още се обмислят варианти за полагане на общественополезен труд, ако родителите нямат пари за тази такса, за глоба или да върнат помощите, след като са изоставили децата си.

"Много повече помощи ще се дават под условие. Понеже имаше много критики, и то с основание, че като се санкционират родителите, се наказват децата, се предвижда за тях да се дават помощи в натура - храна, дрехи, плащане на такси в детски градини и т.н.", обясни Валентина Симеонова.

Въпреки че не е известно да има глобен нехаен родител, социалното министерство смята да направи още по-тежки съществуващите сега наказания. Законът предвижда, ако на родител бъде наложена два пъти глоба за оставено без надзор хлапе, при трето нарушение преписката задължително да се изпраща на прокурор за образуване на наказателно дело.

Според Наказателния кодекс в този случай родителят или настойникът може да получи до три години затвор. Текстът в момента е напълно неработещ, тъй като в него изрично е споменато, че подобна санкция се прилага, ако с това се създаде опасност за физическото, душевното или моралното развитие на детето. Положението едва ли ще се промени, като се въведе задължително пращане на прокурор.

В закона се въвежда и ново родителско задължение - постоянен надзор за дете до 8 г., като санкцията за неизпълнение е от 300 до 500 лв., а при повторно - от 500 до 1000 лв.

"Наложи се да въведем това ограничение заради зачестилите случаи на инциденти с деца под 8 г., оставени сами, които за съжаление са с доста тежки последствия. За 2010 г. Държавната агенция за закрила на детето е работила по 40 такива случая, за 2011 г. - по 29", обясни шефката на ДАЗД Надя Шабани.

Досега родителите имаха ангажимент да не оставят без надзор дете до 12 г., но само ако така създават опасност за живота и здравето му, което обикновено се разбира след инцидент. Глобата за подобно деяние в момента е от 1000 до 2000 лв., а при второ нарушение - от 2000 до 5000 лв. Никой обаче не е правил анализ колко родители са глобени и дали санкциите ги правят по-отговорни. С новия закон глобата пада драстично и ще бъде както и при другото нарушение - от 300 до 500 лв. Запазва се размерът на санкцията за търговци, които продават алкохол и цигари на деца под 18 г. Тя е от 2000 до 8000 лв.

Проверка на в. "Сега" в Столичния инспекторат показа, че в София няма глобени търговци за такова провинение. В същото време изследване отпреди седмица изнесе тревожни данни, че всяко осмо дете от набор 1995 пие алкохол 10 или повече пъти в месеца.

Социалният зам.-министър Валентина Симеонова призна, че най-големите спорове при изготвянето на закона са били около размера на санкциите.

"В крайна сметка се съгласихме, че 5000 лв. е прекалено висока и не е по джоба на българския родител. И трябва да се намали, за да е събираема и работеща. Постигнахме съгласие, че санкцията за физическо лице трябва да бъде до 1000 лв.", обясни Симеонова.

Тя беше категорична, че към глоби ще се прибягва само в краен случай, а преди това ще трябва да се задейства механизмът за социална подкрепа на семействата, който включва и работа за повишаване на родителския капацитет, допълнителни помощи за превенция на изоставянето и т.н.

Една санкция обаче скача в пъти - за родители, които не осигуряват редовно присъствие на децата си в училище. Сумите вече ще са от 200 до 1000 лв. при първо нарушение, а при второ - от 500 до 2000 лв. В момента глобата е регламентирана в Закона за народната просвета и е почти символична - от 20 до 100 лв., а при второ нарушение скача от 50 до 250 лв. И сега обаче няма данни за наказани родители, а през м.г. образователното министерство имаше идея също да я вдига, но последваха масови протести от страна на родители и неправителствени организации. На всичкото отгоре тук има работещи санкции със спиране на детските надбавки и социални помощи, но те са само за бедни семейства.

Права и свободи

Философията на новия закон за детето е то да се разглежда като личност, която освен задължения има и права, едно от които е на изразяване на лично мнение. С този дух се обяснява и разпоредбата при навършване на 14 години децата вече и сами да могат да се обръщат към съда, за да защитават правата си по закона. Досега те можеха да го правят само през дирекциите "Социално подпомагане".

Децата ще могат да разчитат на закона за правна помощ, по който на определена категория бедни българи се осигуряват безплатни адвокати, но парите за тях и сега не стигат. Освен това, макар да не са навършили пълнолетие, 16-годишните вече ще могат сами да отказват медицинска помощ или прекъсване на лечение. Досега това ставаше и със съгласие на настойник. При разводи съдът вече ще иска социален доклад само ако родителите не могат да се разберат помежду си. Досега такъв се искаше при всяко бракоразводно дело.