Законодателните промени, които гарантират заплащане на стажантите и защита при уволнение на нова категория работещи, бяха обнародвани вчера в Държавен вестник и вече са в сила. Според промените в Кодекса на труда, ако искат да обучават стажанти, работодателите вече могат да сключат с тях трудов договор, но трябва да им плащат поне минимална заплата, да ги осигуряват върху минималния праг за дейността и да им зачислят наставник. Този тип договор е предназначен за младежи до 29 г. без стаж със завършено висше или средно образование по придобитата от тях специалност. Договорите могат да са минимум за 6 месеца и максимум за година, а прекратяването им ще става с 15-дневно предизвестие, пише "Сега".

Още около 300 000 работещи пък няма да могат да бъдат уволнявани без разрешение на трудовите инспектори, според друга промяна в КТ, прокарана през поправки в Закона за здравословни и безопасни условия на труд. С нея се дава специална защита при уволнение на "работник или служител, който е избран за представител на работещите по безопасност и здраве при работа от общото събрание или от събранието на пълномощниците за времето, докато има такова качество". По закон мандатът им е 4 г. На практика става въпрос за представителите на работещите в групите и комитетите по условия на труд, каквито има във всяка фирма с 5 и повече служители. В предприятия до 50 души има групи, в които трябва да има поне един представител на работещите. В по-големите за безопасността на труда се грижат комитети, в които работещите трябва да са минимум двама и максимум петима.

С промените в Закона за безопасните и здравословни условия на труд представителите на работещите получават повече права за контрол, включително да изискат спиране на машини и дейности. Работодателите обаче могат и да не се съобразят с това искане, но тогава рискуват проверка от ГИТ. Разширява се и възможността за съставяне на групи и комитети по безопасност на труда, вече и във филиали и клонове на фирми.

Промените в Кодекса на труда предвиждат и някои облекчения за работодателите, които вече няма да поддържат ревизионна книга. А извънредният труд ще се отчита веднъж в годината вместо два пъти. Въвежда се и ред, по който ще могат да се прекратяват трудови договори, когато от ГИТ съберат доказателства, че те на практика не са действащи. Процедурата се налага, след като стана ясно, че има доста случаи на хора, които се водят на трудов договор във фирми, без да знаят за това. Фалшификацията се използва най-вече за кандидатстване по обществени поръчки, за които се изисква наличието на определен персонал.