Държавният инвестиционен фонд на Оман е провел разговори с българското правителство и централна банка относно рекапитализацията на Корпоративна търговска банка, съобщи почетният консул на султаната в София пред Reuters.

България планира да национализира банката, която обяви недостиг на ликвидност в края на миналата седмица и нейното управление беше поето от БНБ.


"Преговорите се проведоха вчера, но не знам с какъв резултат", заявява пред
Reuters почетният консул на Оман, Стоян Денчев.


Друг акционер, руската банка ВТБ, обяви във вторник, че няма планове да инжектира капитал в КТБ.

Българският бизнесмен Цветан Василев притежава малко над половината от банката, а делът на държавния инвестиционен фонд на Оман е около 30 на сто.


Фондът, от който публично не са коментирали намеренията си към КТБ, е изпратил писмо до българските власти за провеждане на преговори, в които да защити интересите си. Както от фонда, така и от БНБ са отказали коментар пред
Reuters.

Малко вероятно е акционерите да спасят Корпоративна търговска банка, заяви министър-председателят Пламен Орешарски във вторник, давайки сигнал, че през юли кредитната институция ще бъде национализирана.

 

"След оценка на активите и пасивите, законът изисква настоящите акционери да бъдат помолени да покрият недостига и да осигурят ликвидност," коментира Орешарски, като изрази съмнения, че те ще бъдат способни на това.

 

Централната банка започна проверка на КТБ, за да разбере какво се е объркало, като назначи независими одитори.

 

От БНБ посочват, че банката не е в несъстоятелност, че нейните проблеми са изолиран случай и че те не представляват риск за банковата система в България.

Ситуацията в КТБ подтикна рейтинговата агенция
Moody's да понижи оценката си за дълга на кредитната институция с две степени, до B3, при това с негативна перспектива, ако банката не се стабилизира бързо.

 

Междувременно цената на застраховката на българския държавен дълг – CDS, достигна най-високите си нива от ноември 2013 г., по данни на Markit.