Германският енергиен лидер E.ON продаде 100% от активите си в E.ON България, дружеството което притежава електроразпределитената мрежа в Северна България. Това съобщи компанията на уеб сайта си днес.

Купувач е чешката компания Energo-Pro, а договорената сума на сделката е 133 млн. евро. Новият собственик е частно енергийно дружество, фокусирано в централна и източна Европа, както и региона на Черно море и Кавказ.  

Мотивите за продажбата, според германската компания, са нейният план за концентриране върху същинския си бизнес и освобождаване от страничните активи. При план за 15 млрд. евро приходи от продажба на странични дейности до края на 2013 г., вече са събрани 9 млрд., уточнява E.ON.

E.ON България е със седалище във Варна и управлява електроразпределителна мрежа с дължина 42 000 километра в Североизточна България. През 2010 г. дружеството е доставило около 5.3 млрд. kWh електричество.

E.ON придоби мажоритарния дял в мрежовия оператор и компанията за продажби през 2004 г. и тогава плати за 67% от ЕРП-тата във Варна и Горна Оряховица сумата от 140.7 млн. евро.

Германското дружество съкрати дела си в ЕОН България продажби и ЕОН България мрежи до 59%, държавата притежава 33%, а 8% и в двете дружества преминаха към ЕБВР.

По информация на mediapool.bg, E.ON от лятото упорито търси на кого да продаде дяла си, като за купувачи според слуховете са спрягани групировката Химимпорт или руско дружество.

Новият чешки собственик на мажоритарния дял в двете компании, Energo-Pro, притежава вече осем ВЕЦ-а в България с капацитет 103 МВт, има проекти за ВЕИ у нас, както и участва в трансграничната търговия с електричество.  

Продажбата на активите на E.ON в България съвпада по време с опитите на правителството да приватизира своя дял от една трета. Не е ясно все още как обявената на 2 декември продажба ще се отрази на тези стари планове.