Цените на къщите и апартаментите скочиха с 34% в София, където въпреки всичко те са по-ниски от средните в региона, пише в новия си брой италианският седмичник Economy, цитиран от БГНЕС.

Според публикацията средната цена на кв.м. е 900-3000 евро. Като доста интересни списанието определя покупките на недвижима собственост в Банско, кандидат за Зимната олимпиада през 2014. Разходите за сметка на купувача варират от 23.45 до 25.1% (комисионни за агенциите, нотариус, ДДС, общинска такса). Купуването и препродажбата струват 24,7-26,6% от стойността, твърди изданието.

То припомня, че лицата, които не са резиденти в страната, все още не могат да купуват терени земя. Economy пише, че през 2007 рентабилността от италианското недвижимо имущество е станала 3%, докато през 2005 е била 6%. Според списанието спасението за средните инвеститори в тухлата е да отидат в чужбина. През първото шестмесечие на годината броят недвижимо имущество, купен в чужбина от италианците, се е увеличил с 16.7%, в сравнение с миналата година.

Взимайки средна цена от 195 хиляди евро на покупка, списанието изчислява общите инвестиции на италианците в тази сфера на 6 милиарда евро.