Всяка години близо една трета от произведената в света храна за консумация от хора - около 1,3 милиарда тона - бива загубена или похабена, съобщи Световната организация по прехрана и земеделие (ФАО), цитирана от БТА.

Базираната в Рим агенция на ООН се позовава на доклад, изготвен от шведски институт, в който се посочва още, че индустриално развитите и развиващите са страни прахосват почти еднакви количества храни - съответно 670 и 630 милиона тона.

Изследването разграничава понятията "загуба на храна" и "похабяване на храна". Загубата на храна, която настъпва по време на производството, жътвата и фазите на обработката, е най-значима за развиващите се страни и се дължи на лошата инфраструктура, ниските нива на технологиите и малките инвестиции в производството на храни.

За разлика от това похабяването на храна е по-голям проблем за индустриалните страни, като най-често то се причинява от търговци и потребители, които изхвърлят на боклука напълно годна храна.

На глава от населението в Европа и Северна Америка годишно се похабяват по 95-115 килограма храна, докато за потребителите в Субсахарска Африка и Южна и Югоизточна Азия този показател възлиза на 6-11 килограма годишно.

Тоест хората в богатите страни хабят близо 10 пъти повече храна, отколкото бедните. За сметка на това бедните хора са повече на брой.

Всяка година потребителите в богатите страни похабяват 222 милиона тона, тоест малко по-малко от цялата нетна продукция в Субсахарска Африка, която възлиза на 230 милиона тона, сочи докладът.

В документа се привеждат поредица съвети как да бъдат намалени загубите и похабяването на храните, вкл. това властите в развиващите се страни да подпомагат дребните селскостопански производители в осъществяването на пряка връзка с купувачите.

А на частния и държавния сектор се предлага да увеличат инвестициите в инфраструктурата, транспорта и обработката и пакетирането.

Изнесените данни силно контрастират с други статистики на FAO, според които 925 млн. хора са гладували през 2010 г., а според Световната здравна организация, директно от глад или от ефекти върху здравето от недохранването годишно умират 2.2 млн. души.

Според FAO, светът от доста време насам произвежда достатъчно храни, за да няма глад сред хората. Наличието на глад говори, че е налице дефект на разпределението. По последни оценки, на сегашното равнище на техниката светът може да изхрани до 12 млрд. души.