Оттеглянето на египетския диктатор Хосни Мубарак от властта имаше поразителен ефект върху пазарите и наблюдаващите ги за пореден път видяха как функционира принципа на скачените съдове във финансите.

Моментално влияние новината оказа във валутната търговия, където доларът поскъпна устойчиво спрямо основните си конкуренти. Силен спад се получи и в цената на петрола, особено след като развръзката на политическото напрежение в Кайро донесе успокоение, че основната транспортна артерия за доставките на нефт през Суецкия канал вече не е застрашена от блокади.

Еуфорията от бягството на Мубарак надделя над скептичните сантименти, избили сред инвеститорите след данните за увеличение на търговския дефицит на Съединените американски щати. Така индексите на Wall Street в крайна сметка завършиха с ръстове, записвайки втора поредна седмица на зелено. 

DOW JONES INDUS. AVG се покачи с 0.36% до 12 273 пункта.
S&P 500 INDEX добави 0.55% до 1 329 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX порасна с 0.68% до 2 809 пункта.

На седмична база сините чипове издърпаха своя бенчмарк с 1.5% нагоре, с 1.4% се повиши нивото на широкия измерител, а при високотехнологичните компании растежът бе в същите граници - 1.5%.

Интересно бе да се проследи и представянето на борсите в Латинска Америка, които също реагираха на оттеглянето от властта на диктатора Хосни Мубарак. Водещите индекси в Чили, Бразилия и Мексико се покачиха съответно с 2.56%, с 1.82% и 0.98%.

След като през последните дни бяха вторачени само и единствено в Египет, щатите вече ще могат да обърнат внимание и на останалия свят, така че нищо чудно през следващата седмица инвеститорите отново да започнат да говорят за дълговия проблем на Европа. 

Вниманието им ще отвлича и една друга дестинация, от където дойде сензационна новина. В Канада търговският излишък достигна рекордни стойности. Според официалната статистика ръстът на износа достига до 9.7% и в абсолютна стойност възлиза на $ 37.8 млрд. през месец декември, като конкретно при енергийните продукти покачването е с 16.5%. Като обеми изнесените стоки са с 6.6% повече, при това при ръст в цените от 2.9%. Така от дефицит в размер на $ 115 млн. през ноември, декемврийския отчет показва търговски излишък и то в размер на $ 3 млрд.

Междувременно на валутните пазари доларът стабилизира позициите и поскъпна към еврото от $ 1.3603 на $ 1.3558. Спрямо японската йена зелените пари се втвърдиха от Y83.35 на Y83.46. На седмична база еврото губи 0.2% спрямо долара.

Петролът поевтиня чувствително, достигайки най-ниската си котировка от 10 седмици насам. Фючърсите за доставка през март изгубиха 1.33% до $ 85.58 за барел лек американски петрол. Само за тази седмица суровината поевтиня с 3.9%.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!