80% намаление на вредните емисии в ЕС до 2050 г. спрямо 1990 г. Тази цел обсъдиха участници в енергийна дискусия в Народното събрание, която се провежда под патронажа на председателя на парламента Цецка Цачева. Форумът беше открит от Меглена Кунева, политически съветник на зам.-председателя на Европейската комисия Сийм Калас.

81 млрд. евро ще струва на ЕК да намали вредните емисии с 30% до 2020 г., а не както беше предвидено с 20 на сто, показват изчисленията, цитирани от Меглена Кунева.

Европейският съюз е на трето място по инвестиции в развитието на нисковъглеродната икономика след Китай и САЩ. Може би е настъпило време Европа да подпише екологичен договор, каза още Кунева. По думите й транспортът е един от най-големите замърсители в общността и ако продължаваме със същите темпове след пет години ще увеличим вредните емисии с 35%.

Меглена Кунева припомни и ползите от електромобилите, като отбелязва, че такава кола ще спестява на собственика й 2000 евро за времето, в което ще я ползва. Ако ЕК реши да изпълни целта за 80% на въглеродните емисии до 2050 г. то ще бъдат необходими 5000 кв.м слънчеви панели, 100 000 вятърни турбини и 200 млн. електрически коли, заяви още Кунева.

България е част от общата промяна за мислене за намаляване на вредните емисии, заяви парламентарният шеф Цецка Цачева. Тя обясни, че развитието на технологиите за зелена енергия ще отвори много нови работни места в страната.