Брадва за премиера Бойко Борисов внесоха тази сутрин в Министерския съвет група еколози от коалицията „За да остане гора в България". Така те протестират срещу готвени промени в Закона за горите, които ще се гледат на второ четене в Народното събрание. С брадвата премиерът трябва да реши дали да подкрепи готвените промени, призоваха еколозите.

Новите поправки в закона за горите вече минаха на второ четене в парламентарната комисия по земеделие и скоро ще влязат за окончателно гласуване в пленарна зала, припомнят от коалиция „За да остане гора в България". Освен писти и лифтове, управляващите добавиха дълъг списък от сгради и съоръжения, които ще могат да се строят в гори без съответните места да се изключват от горския фонд, обясниха още еколозите.

Според тях застрояването ще става бързо и евтино, тъй като инвеститорите ще могат да спестят от таксите и процедурите за изключване от горския фонд. С промените в закона отново се разрешава и нерегулирана сеч на малки частни горски имоти до 20 декара, алармират още природозащитниците. Освен това за първи път в историята на България от 1934 година насам държавата дава възможност на частни лица да строят в държавни гори защитени територии, какъвто е природен парк „Витоша", предупреждават протестиращите.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи ще проведе и протестно шествие по повод готвените промени. То ще е тази вечер от 19 часа от стълбите на бившия Партиен дом към парламента. Протестиращите ще носят 240 символични брадви, по една за всеки депутат, които ще оставят пред сградата на парламента.