Цената на електронния подпис ще пада заради конкуренцията на пазара и заради засиления интерес от страна на физическите лица към тази услуга. В момента в сферата оперират пет компании, като делът на държавната Информационно обслужване е 20%. Амбицията на дружеството е до края на годината този дял да бъде увеличен на 25%, каза на брифинг  Александър Колев, изпълнителен директор на дружеството.  Информационно обслужване ще се стреми и да увеличи пазарния си дял в сферата на информационните услуги и продукти, който в момента е едва 4%.

След първите си 100 на поста Колев отчете подобрени финансови показатели в Информационно обслужване. Приходите са се увеличили с 3% за периода януари - април. За миналата 2011 година те са били 19.920 млн. лв., което почти двоен спад от равнището на приходите през 2009 година. Ръстът на разходите е овладян на 2%. Рентабилността е скочила от под 1% на 14%. Персоналът е намален от 798 души на 663 души.

В бизнесплана за първото полугодие на тази година старото ръководство е заложило работа на загуба. Обратно на разчетите им в края на април дружеството отчита два пъти ръст на резултатите от дейността и печалба за периода. Реализирани са и 135 хил. лв. икономии.

Активен за Информационно обслужване е бил април месец, когато дружеството е кандидатствало по 10 обществени поръчки, основно за държавната администрация и служби като Национална агенция за приходите, митниците, общините, съдилищата. При успех в тези конкурси то ще може да обезпечи финансовите си нужди до края на годината, стана ясно още от думите на изпълнителният му директор.

Държавните поръчки формират малко над 40% от бюджета на службата, която има възможността да се превърне в централната база данни на бъдещото електронно правителство. Мястото й като изпълнител на поръчката не е гарантирано, настоя пред журналистите изпълнителният директор Александър Колев. По време на брифинга в сградата на Информационно обслужване в София той не пожела да се ангажира нито с това колко би струвало изпълнението на проекта за внедряване на електронно правителство, нито за сроковете, в които е реалистично тази идея да бъде реализирана. В същото време в Софийския университет заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов посочи сумата и тя е 200 млн. лв.

Борисов ще се присъедини към екипа на Информационно обслужване до края на месеца и ще заеме позиция в Надзорния съвет. От стария ръководен състав на дружеството запазва поста си финансовият директор Диана Йосифова, а новите попълнения са Мирослав Младенов, който напуска Мобилтел, за да стане Директор технологии в Информационно обслужване, и Никола Буров, който напуска работодатели като Сиско и Ериксон, за да заеме поста Директор продажби в държавното дружество. Специалистът по човешки ресурси, който ще отговаря за привличането на нови таланти, се казва Мария Рац.

Към настоящия момент средната работна заплата в Информационно обслужване е 1 200 лв.,  което е доста под средното за пазара на IT-специалисти.  Парите не били онова, което амбицира персонала. Проектите, по които специалистите ще имат възможност да работят, са това, което би трябвало да ги мотивира, надяват се от новото ръководство на дружеството.

Информационно обслужване смята да кандидатства по поръчки и извън България. Проявило е интерес към проекта на Европейската комисия за развой на софтуерната система. Междувременно идеите на принципала на Информационно обслужване, Министерство на финансите, за евентуална приватизация, явно са затихнали.