Още от следващата седмица финансовото министерство ще започне процедурата по теглене на облигационен заем, с който да се набере ресурс за изплащане на падежа на външен дълг през януари 2013 г., съобщи ресорният министър Симеон Дянков. По думите му искането на такъв заем не е сигнал за провал на финансовата политика на кабинета. Синята коалиция принципно подкрепя управляващите в това намерение, макар да го смята за закъсняло. Ексфинансовият министър Пламен Орешарски е на мнение, че това е по-добрият вариант, отколкото да се вземат средства от Сребърния фонд.

„Финансовата стабилност на целия Европейски съюз е в доста сложно състояние и този заем е спасяващ за България. Вече ангажиментът на министър Дянков е това да стане по най-бързия и най-умния начин и при най-добрите условия. И също така имаме различия по това да не бъде харчен Сребърният фонд", каза Мартин Димитров.

По думите на министър Дянков заемът се взема единствено и само за да се покрие така нареченият „заем на Милен Велчев" от 2001-2002 година. „Едно от условията на Синята коалиция беше да се вземе до стойност, която покрива, но не се използва и за покриване на дефицит. Точно за това е до 950 млн. евро, което покрива напълно главницата и последната лихва, която се плаща. Така че най-голямото изискване на Синята коалиция го изпълнихме по този начин", каза Дянков.

От своя страна бившият финансов министър Пламен Орешарски определи емитирането на заема като по-разумно действие от харченето на средства от Сребърния фонд, което по думите му е било доскорошната стратегия на властта. „Може би затова властите се забавиха малко с тази емисия, защото до последно се надяваха да похарчат Сребърния фонд, за да платят облигационния заем", каза Орешарски.

Симеон Дянков отказа да коментира лихвата върху заема, която е предвидена да е до 10 на сто. За Пламен Орешарски 10 % лихва би била катастрофа.

Правителството е внесло в деловодството на Народното събрание законопроект, с който да се ратифицират договорите с трите банки, които ще менажират пускането на български държавни облигации на пазара, с които да се набере ресурс за изплащане на падежа на външен дълг през януари 2013 г. Избраните банки мениджъри са BNP Paribas, HSBC и Raiffeisen bank.