Италианската енергийна компания "Енел" ще представи пред финансовата общност в  Лондон годишните си финансови резултати за 2010 година и инвестиционните си планове за следващите няколко години. Отчетът на групата ще бъде представен от главния изпълнителен директор на групата Фулвио Конти.

Очаква се по време на годишната среща на компанията Конти да даде яснота дали италианският енергиен гигант ще продаде българската ТЕЦ "Енел Марица Изток" 3.

Преди около месец Фулвио Конти обяви, че компанията води преговори с две компании -  потенциални купувачи.  Според източници на Ройтерс, цитирани от българските медии, тези две компании са руската държавна "ИтерРАО" и американският инвестиционен фонд "Контуър Глоубъл".

От "Енел" обявиха намеренията си за продажба на ТЕЦ-а по време на миналогодишната среща на групата в британската столица. Към момента италианската компания притежава 73 процента от централата, като останалите 27 на сто са собственост на Националната електрическа компания. 

По време на отчета си миналата година "Енел" обявиха, че до 2014 година планират да инвестират 30 милиарда евро. Една от основните цени на енергийната компания е да намали високата си задлъжнялост, която преди година беше в размер на над 50 милиарда евро. Намеренията на италианския енергиен гигант са насочени към инвестициите във възобновяеми енергийни източници.

Компанията развива бизнеса в Испания и Португалия чрез дъщерната си фирма за производство на зелена енергия – Enel Green Power и придобитата през 2009 година испанска енергийна компания „Ендеса”.