Енергони и Енемона са подписали меморандум за разбирателство, по силата на който двете дружества ще си сътрудничат в развитието на проекти в сферата на възобновяемите източници.

Това става ясно от съобщение до инвеститорите, изпратено от Прокопи Прокопиев, директор корпоративна политика в Енемона АД. В него той съобщава, че Енемона е купувачът на пакета от 15 млн. акции, представляващи 2.73% от капитала на Енергони АД, прехвърлени в договорена сделка днес.

Прехвърлянето е извършено при номинална цена на акция от 1 лв. или срещу 15 млн. лв. , а споразумението за покупко-продажбата е сключено вчера, на 27 декември. Енемона АД има право да отложи плащането на акциите в срок до три години или да прехвърли обратно собствеността им на Енергони АД след като тригодишният срок изтече.

Енемона АД е българска инженерингова компания с проекти в енергетиката. Дружеството е изпълнявало поръчки за АЕЦ Козлодуй, на територията на енергийния комплекс Марица - Изток. Развива бизнес по енергийно обновяване на жилищни и обществени сгради, както и извършване на мерки по енергийна ефективност в индустрията и инфраструктурата. Притежава и дружество, което търгува с електрическа енергия.

От своя страна Енергони АД не отчита дейност, а в консолидирания отчет за деветмесечието са докладвани приходи от дейността 5 хил. лв. и нетна загуба в размер на 365 хил. лв.

Дружеството декларира права върху собственост на стойност 549 млн. лв. и 102 млн. лв. инвестиции в дъщерни предприятия. Такива са Болкан Солар АД (23 млн. лв. инвестиция), Еко Солар Енерджи АД (45 хил.лв.), РНК Електрик (100 хил. лв.),  Болкан Енерджи АД (40.318 млн. лв.), София Уинд Парк АД (39.141 млн. лв.).

През тази година от Комисията за финансов надзор посочиха Енергони АД като създаващо опасност от извършване на схема за пране на пари. От надзора допълниха, че са подали сигнал за това до ДАНС, но от там реакция така и не последва.

* Не е причина за вземането на инвестиционно решение!