Либерализацията на енергийния пазар е необратим процес, който вече е стартирал. Оптимист съм, че той ще се случи в България, но не съм оптимист, че ще успеем да спазим сроковете. Това заяви в интервю за БГНЕС инженер Пламен Дилков, директор на PVB Power Bulgaria AD. Той е член на борда на влиятелната организация CEDEC, защитаваща интересите на местните и регионални европейски енергийни компании в Европейския съюз.

Енергетиката не може да функционира единствено и само на пазарен принцип. Ние трябва да извървим пътя, който останалите европейски държави са извървели преди 20 години, когато те са били в абсолютно същата ситуация, в която се намираме ние днес, посочва Дилков.

Според него е е правилно, когато се каже, че енергетиката е в дълбока криза, веднага бива асимилирано като НЕК може би е пред фалит. Това също трябва да се провери, защото НЕК притежава много активи. Ликвидната ситуация на НЕК е много трагична, тук няма съмнение. Но НЕК не е енергетиката. Това е една държавна структура, която трябва да бъде извадена на пазара и либерализирана. Почти не останаха държави в Европа, с изключение на единици, където националните електрически компании са още държавни. Това че тя не може да функционира на един общ либерализиран европейски пазар като монополна държавна структура не означава, че енергетиката е във фалит. Как може да бъде във фалит нещо, което има 12 000 МВт инсталирана мощност? По всяка вероятност три пъти повече, отколкото е вътрешната консумация. Стига да се либерализира този потенциал и той да излезе чрез интерконекторни връзки на европейския пазар и да изнася своята енергия, това ще бъде едно печелившо предприятие в цялостната ни енергетика. Това, че в родната енергетика има още нереструктурирани държавни структури не означава, че енергетиката е във фалит.

България има невероятен потенциал в хидроенергетиката, тъй като притежава 2800 МВт държавни централи и вече 400 МВт частни централи. Това е един от секторите, в които няма никакъв конфликт дали е частен собственикът или държавен. Субсидиите, които се получават са най-ниските, които има в сектора, защото това са едни дългосрочни потенциали. Що се отнася до потенциала на хидроенергийния сектор колкото имаме в момента 3300 МВт още толкова /3000 МВт/ имаме като потенциал. Това е един потенциал, който съвсем реално ще бъде превърнат в бизнес инвестиции . Ако трябва да го обърнем в пари, тези 3000 МВт като потенциал се равняват на 10 милиарда евро инвестиции, смята Дилков.