Предприятията ще могат да се възползват от до 350 млн. евро за проекти за подобряване на енергийната си ефективност. Това става по силата на меморандум за разбирателство между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Предвижда се банката да предостави между 50 и 150 млн. евро под формата на кредитни линии за фирмите с проекти по ОП „Конкурентоспособност”. 200 млн. евро са схемите за кандидатстване по оперативната програма.

„Това е схема, която е иновативна и за България, и за банката. По този начин, когато един проект бъде одобрен, той ще има едновременно осигурен и грантовия елемент от оперативната програма и съфинансирането от търговска банка. Ще се избегне възможността, както сега се получава с проекти по оперативната програма, да са получили финансиране от нея, пък да не могат след това да си осигурят финансиране от банката. Това са ефектите: аутсорсване, пълно финансиране, предоставяне на техническа помощ от банката“, каза енергийният министър Трайчо Трайков. В момента около 25 % от договорираните пари по ОП „Конкурентоспособност” не могат да се усвоят, защото предприятията не могат да си осигурят кредит, за да реализират проектите си.

Схемата е насочена към малки и средни предприятия, като кредитните линии ще могат да се получават от банки, опериращи у нас – до 10 банки. Те ще бъдат посочени от Европейската банка за възстановяване и развитие и ще покриват между 80 и 90 % от пазара у нас.

За първи път одобрението на проектите ще се изнесе извън държавната администрация, обясни от своя страна зам.-министър Евгени Ангелов. Одобрението на проектите първо ще става от банките, за да е сигурно, че те ще могат да се финансират. След това ще бъдат правени оценки на техническите показатели на проектите и чак тогава ще бъде даван отговор за финансиране. Целта е, когато проектът стигне до министерството, да има един чек лист, в който да се проверяват необходимите документи. Ако предприятието си е набавило всички документи и отговаря на всички условия, ще получава парите, обясни Ангелов.

Пред фирмите ще има две възможности. По-лесната е да кандидатстват за проекти за по-енергийно ефективно оборудване. Втората е комбинирана схема, по която част от парите могат да отидат за оборудване, а други – за подобряване на енергийната ефективност на сградата.   

Схемата цели да подпомогне конкретни бизнеси, така че няма да има възможност за комбинирано кандидатстване от няколко фирми.

Все още стои отворен въпросът дали ако някоя фирма иска да финансира проекта си самостоятелно, без банков заем, ще може да използва грант по ОП „Конкурентоспособност”. „Според мен отговорът трябва да бъде положителен, въпреки че става дума за изключително малък процент от фирмите”, категоричен е Ангелов.

Той допълни, че схемата цели да подпомогне печелившите предприятия, за да ги направи по-конкурентоспособни у нас и в чужбина. Ако тази инициатива се окаже печеливша, може да се помисли за освобождаването на още ресурс за нея, допълни Ангелов.

В момента ЕБВР води преговори с регионалното министерство подобна схема да се използва и в подобряването на енергийната ефективност на публичните и частните сгради.