Сигнал срещу Енергони АД със съмнение за пране на пари има в Държавната агенция за национална сигурност, научи DarikFinance.bg от телефонен разговор с представител на КФН.

Комисията за финансов надзор е сигнализирала за това във връзка с големи сделки, извършвани с акции на дружеството през тази година.


Имаме информация, че и Централен депозитар е информирал ДАНС за опасностите покрай Енергони, но изпълнителният директор на ЦД Иван Димов категорично отрече институцията да е подавала официален рапорт срещу публичната компания. 

 

На настойчивите ни въпроси за развитието на събитията около Енергони, от ДАНС заявиха само, че нямат практика да дават подобна информация на медии.  Буди притеснение обаче фактът, че от месец октомври институцията е фактически обезглавена откъм ръководен кадър във финансовото разузнаване, след като последният шеф на това подразделение Васил Киров пое Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ).

 

***

Кои са Енергони АД

Гръцкото дружество се появи на Българска фондова борса на 4 юни 2009 година с капитал от 250 хил. лв., разпределен в акции с номинал 1 лв. То бе едно от десетината гръцки компании, които се появиха по това време, приличайки си като братя - близнаци: почти еднакви като големина, почти еднакви планове за развитие, почти еднакви проспекти, написани от почти един и същ инвестиционен посредник (БенчМак), почти един и същ одитор (Васил Кръстев Калайджиев с двете му фирми - Прима Одит Консултинг 2 ООД или ВАС Одит ЕООД ).

Дружествата направиха впечатление и с това, че в по-голямата си част имаха една и съща адресна регистрация (пет от тях към началото на миналата година се водеха регистрирани на ул."Сердика"№ 23 в София, а три бяха регистрирани на "Съборна" №2А).

Но да се върнем към деня на листването. Онова, което Енергони разказа на инвеститорите за себе си тогава бе, че работи в сферата на възобновяемите енергийни източници. В интервю за DarikFinance.bg изпълнителният директор на Енергони АД - Дмитриос Айвалотис, заяви, че за инвестициите в "зелена енергия" в България са почти безрискови. Той обеща първите 100 MW инсталирани вятърни мощности да бъдат пуснати в експлоатация до година и половина след листването, но от тогава до сега намерението остава само на думи. По-късно, през лятото на 2010 година пак имаше обещание - този път за соларен парк край Перник, но за прогрес по този проект също не се чу.

Първият голям скандал с Енергони АД гръмна през декември 2009 година, когато Комисията за финансов надзор одобри вливане между Енергони и две свързани с него дружества - Роял Ресортс АД и Роял Инвестмънт ЕАД. Това наду капитала на Енергони до 547 553 000 лв. и по този начин го превърна в дружество с най-голям капитал на Българската фондова борса. Тогавашният шеф на инвестиционния надзор Ралица Агайн одобри вливането и така Енергони се превърна в борсов мастодонт.

Междувременно в публичното пространство се появиха съмнения за качеството на тази публична компания, чиято огромна финансова мощ се крепи на един-единствен документ - така нареченият Патент за изобретение № 64239 - „Метод за изграждане на вятърна електроцентрала”.

В публикация на Вестник Капитал въпросният патент бе представен като съмнителен, тъй като според възлаганите на него надежди дружеството очаква  276 хил. евро приходи от всеки инсталиран мегават енергийна мощност. Грубо пресметнато, Енергони възнамерява да прави 3.5 пъти повече ток от вятър от всички турбини, инсталирани в страната ни до момента, благодарение на изобретението, за което специалисти се изказват със скептицизъм.

Друга причина на дружеството да се гледа като на "кухо" се корени във факта, че във всичките му финансови отчети, откакто е публична компания, фигурират предимно разходи и никаква печалба.

Последваха опити за временно спиране на търговията с акциите му на борсата, но такава всъщност липсваше дори и в дните, когато Енергони АД можеше да се търгува на регулирания пазар.

Интересен детайл в цялата схема се появи в опита на старото ръководство на БФБ да делистне неликвидните дружества от пазара. Три от нарочените за отписване дружества бяха гръцките Вита Ми Холдингс АД, Уелкъм Холдингс АД и ... Енергони АД. След гръмката спасителна мисия за заплашените от делистване дружества, в която се включиха организациите на инвестиционните посредници, Енергони АД остана на пазара, но проблемите с него продължиха.

На 23 юли 2010 година шефката на инвестиционния надзор в КФН Димана Ранкова блокира акциите на дружеството, защото то не бе предало изисканите от надзора финансови отчети, одиторско заключение и отговор на отправени забележки във връзка със спорния патент. През настоящата година Ранкова се опита да спре и големите кадрови промени, които бяха замислени в управлението на Енергони на Общото събрание на акционерите, което бе планирано за 11 февруари. Тогава акционерите трябваше да гласуват за вземането на заем в размер на 1 млрд. лв. от свързани с дружеството лица.

Междувременно акции на дружеството се движат предимно в договорени сделки, които подлежат на обявяване на ОТС-пазара на БФБ. Първата по-голяма от тях се видя на 13 декември 2010 година, когато неизвестният World Trading Opportunity Fund Ltd, представляван от Емануел Джанос, изкупи 5 867 490 акции на Енергони. Големи сделки имаше още на 13 май, както и днес, на 27 май.

 

15:33 часа

 

Компанията Енергони, която се листва на Българска фондова борса, отчете сделка със свои книжа извън регулиран пазар на стойност близо 260 млн. лева. Тъй като срещу тази сума беше прехвърлен дял, равняващ се на 44 000 000 акции на компанията – или малко над 8% от капитала й, можем със сигурност да твърдим, че Енергони е най-скъпото нещо на българския фондов пазар. Поне докато Комисията за финансов надзор не вземе отношение по въпроса.

 

В сделка извън регулирания пазар бе декларирано, че са платени 258 192 000 лева за въпросния пакет, при цена 5.868 лева за лот. Но това е само едната страна на монетата, тъй като в друга сделка, също извън регулирания пазар, бяха реализирани 20 000 000 акции на Енергони, при цена 1 стотинка за лот.

 

Подобен диапазон на уговорените цени позволява наистина широка счетоводна трактовка на случващото се в Енергони. Припомняме, точно преди две седмици, на петък 13 май, бяха реализирани 100 000 000 акции на това дружество, равняващи се на 18% от капитала му, при цена 13 стотинки за лот.

 

Последният представен финансов отчет на Енергони АД е към 30 юни 2010 г. По последни данни от 13 май, изпълнителният директор, гъркът Михаил Гергопападакос, притежава 57.99% от дружеството, деклариращо като свой предмет на дейност инвестиции във ВЕИ проекти.

 

Самият факт, че се декларира сделка за 258 млн. лева с незначителна част от акциите на едно дружество, което не притежава други активи освен документ за патент – който може да струва нещо, но може и да не струва нищо – говори, че трябва да чуем какво отношение по въпроса ще вземе КФН.

 

Директорът за връзка с инвеститорите на Енергони Явор Русинов посочи, че към 15:40 часа няма информация кой е купувач или продавач по сделката. Русинов отказа да коментира факта, че представлява компанията с най-голяма пазарна капитализация в България. 

 

DarikFinance.bg отправи официално запитване към финансовия ни регулатор, възможна ли е схема за пране на пари в случая Енергони.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!