Енергони АД готви увеличаване на капитала си с 1 000 000 000 лв, до 1 547 563 000 лв. според информация от Общо събрание на акционерите, публикувана в бюлетина на Инвестор.Бг. Сумата изглежда впечатляваща: още повече, че това е само номиналната стойност на компанията при цена от 1 лв. за акция.

 

Изчислено по последната пазарна цена от 3.12 лв, след увеличението на капитала, Енергони би струвала 4 828 396 560 - или 30% от общата пазарна капитализация на БФБ.

 

Това би било чудесна новина, ако дружеството осъществяваше някаква реална дейност. Основният актив на компанията е патент за технология за производство на ток от вятър.

 

Когато гръцките инвеститори стъпиха в България през 2009 г. те обещаваха, че въпросната технология ще бъде използвана за изграждането на вятърни паркове. Повече от две години по-късно паркове все още няма - нищо, че дружеството има три лиценза от българските власти за изграждане на възобновяеми енергийни източници, включително два вятърни парка, всеки с 200 мегавата мощност, и 120 мегаватов соларен парк.

 

Компанията обаче функционира на книга и създава възможност през нея да преминават огромни капиталови потоци. Огромни суми с неуточнен произход могат да се превърнат в "чисти пари", ако с тях се купят акции.

 

На 27 май, Роял Фънд България придоби 8.04 % от акциите на Енергони на цена от 258 192 000 лева или 5.868 лева за лот. Сделката даде повод за съмнения от страна Комисията за финансов надзор, че фирмата се използва за "пране на пари".

Ръководството на БФБ се опита да изключи дружеството от регулирания пазар, но от компанията обжалваха и спечелиха във Върховния административен съд.

 

И на 12 август, след кратко отсъствие, акциите на Енергони се върнаха на регулирания пазар на БФБ и в момента компанията покрива изискванията за SOFIX, с изключение на това да се е търгувала минимум 6 месеца без прекъсване.

 

Така дружеството, чиято дейност засега се изчерпва с офис функции, и чиито финансови отчети представят в по-голямата си част разходи за наеми и офис материали, не само се завърна победоносно на БФБ, но е на път да се превърне в най-голямата регистрирана в България компания.

 

Дори Енергони да осъществи плановете си и все някога да изгради ВЕИ мощности от 500 мегавата, подобна дейност не оправдава 4.8 млрд. лева борсов капитал. Та нали 4.8 млрд. лева е приблизителната цена на единия реактор в АЕЦ Белене с мощност 1000 мегавата?!

 

В скоро време Енергони може да измести Лукойл Нефтохим и БТК в регионалните класации за най-голяма компания. Вероятно е някой чужд инвеститор да се опита и да си отговори на въпроса "С какво се занимава най-голямата българска компания"? От подобни отговори зависи динамиката в преките чуждестранни инвестиции, която сега е плачевна.