В БФБ-София АД е постъпило заявление за допускане до търговия на последваща емисия на Енергони АД-София. Става дума за онези 547 313 000 /петстотин четиридесет и седем милиона триста и тринадесет хиляди/ акции с номинал 1 лев, с които дружеството реши да увеличи капитала си още през 2010 г.

С емитирането на тези книжа капиталът на дружеството нараства от първоначалните 250 000 акции на 547 563 000 акции, или с нереалните 218 825 процента. В Търговския регистър увеличението на капитала на Енергони е вписано надлежно, като в регистъра също така е посочено, че целият капитал в размер на 547 563 000 лева е внесен.

Въпросът е там, че срещу въпросните над половин милиард лева в момента не изглежда да стои нищо материално. От момента на регистрирането си преди повече от две години, Енергони АД не е реализирало никакви реални проекти в своята сфера, обявена като производство на енергия от възобновяеми енергийни източници.

Брокер от БФБ поясни за DarikFinance.bg, че въпросното съобщение, публикувано от БФБ, означава, че Енергони е подало заявление за регистриране на допълнително емитираните акции.

Според правилника на борсата, съветът на директорите на БФБ следва да се произнесе по казуса в 10 – дневен срок. Съветът на директорите вероятно в края на август ще излезе със становище, дали акциите на дружеството ще бъдат пуснати за търговия или има основания те да не се допуснат.

Настоятелно припомняме за разследването на DarikFinance.bg от края на май, с което установихме, че Енергони АД по всяка вероятност е дадена на ДАНС с подозрения за пране на пари. Повод даде прехвърлянето извън регулирания пазар на 8% от акциите на дружеството срещу сумата от 260 млн. лв., което е невъзможно да не събуди подозрения.

Тогава установихме, че стотиците милиони са извадени от Пламен Илиев, управител на фирма Тулекс ЕООД, като произходът на тези 260 милииона не е ясен. Тогава от КФН ни увериха, че дейността на Енергони е предмет на особено внимание.