Лидерите на страните – членки на Европейския съюз ще предложат строги санкции за страните, които са нарушили правилата за бюджетния дефицит и публичния дълг, съобщи АР.

Основна тема на днешната среща на върха на ЕС е дълговата криза в общността, както и мерките, които да се предприемат за предотвратяване трупането на дългове.

От Европейската комисия съобщиха, че на 30-ти юни /следващата сряда/ ще представят разписаните идеи за реформи, а през септември ще бъде направено подробно предложение на лидерите на страните – членки.

Междувременно, италианският външен министър Франко Фратини, цитиран от БГНЕС, заяви, че Италия подкрепя въвеждането на банкова такса в рамките на Европа. Очаква се, че въвеждането на т. нар. данък банка на територията на съюза също ще бъде обсъдено на срещата.

По време на откриването на срещата на европейските лидери председателят на Европейския парламент Йежи Бузек беше категоричен, че е време да се сложи край на т. нар. кредитна култура – живот с пари назаем, предаде БТА.

Йежи Бузек предупреди също, че трябва да се набележат действени мерки за подобряване на икономиката в страните от еврозоната и позициите на еврото. Необходимо е в усилията да участват всички 27 страни в Европейския съюз. Защото случващото се с еврото има отражение както върху валутите на страните извън  еврозоната, така и върху долапа и йената, изтъкна той.

Според председателя на Европейския парламент, много е важно сега да бъде набелязана ефективна стратегия за изход от финансовата и икономическа криза. Една от насоките е успешно да се прилага икономическата стратегия 2020, за което ще се вземат решения на днешната среща.

Нямаме нужда от нови институции, а от по-добра координация на икономическата политика  на отделните страни. Валутният съюз трябва да бъде допълнен от икономически съюз, от координация на финансовите и данъчните политики на страните в Европейския съюз, заяви той пред участниците в Европейския съвет.