Производителите на луксозни парфюми се опасяват, че Европейският съюз ще въведе промени, с които ще „спъне” световна индустрия за 25 млрд. долара, пише Reuters.

За да се предпазят потребителите от алергии, се предвиждат законодателни промени, които значително да намалят или дори да забранят използването на натурални съставки. Това може да застраши бизнеса на редица компании, допълва агенцията.

Подготвяните от Брюксел промени притесняват бранша и по друга причина – че ще излезе на светло най-строго пазената тайна – формулата, по която се правят парфюмите. Това принципно е тема-табу в индустрията, коментират представители на парфюмерийни компании.

Очаква се най-засегнати от готвените промени, които официално ще бъдат представени в началото на следващата година, да са марки, които са на пазара вече повече от половин век. Такива са например Dior, Chanel и Guerlain, които използват повече натурални съставки.

Промяната на аромата или формулата на един парфюм може да коства стотици хиляди евро на компаниите, допълват представители на бранша.