Над 207 млн.лв. дължи ЕСО на НЕК за погасяване разходите за студен резерв на ТЕЦ AES-Гълъбово и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" за периода януари-юни 2013 г. И вместо да се разплати с двете дружества, операторът е насочвал парите към няколко топлоелектрически централи, сред които и ТЕЦ Варна, съобщава БГНЕС.

От публични изяви на изпълнителния директор на ТЕЦ Варна става ясно, че дружеството е осигурявало 60% от студения резерв на страната.

И до ден днешен ТЕЦ-ът няма изградена сероочистваща инсталация. Едва вчера е проведена тръжна процедура за подбор на фирми за изграждането на сероочистваща инсталация за спазване на евро изискванията за околна среда.

А такава инсталация се изисква от Директива 2001/80 на Европейския съюз. Въпреки това ЕСО е признавал фактурите за студен резерв приоритетно за сметка на американските централи.

Оказва се, че разходите на ЕСО за студен резерв за 2012 г. са с близо 130% повече спрямо 2011 г. За периода януари-декември 2011 г. парите, изплатени от оператора за студен резерв, са в размер на 108 млн. лв. За същия период на 2012 г. сумата е нараснала до близо 250 млн. лв. В същото време ЕСО отчита и загуба след данъчно преобразуване в размер на 38 млн.лв., която в немалката си част се дължи и на огромните разходи за студен резерв.