Базираната в Канада компания Euromax Resources излезе от проекта за добив на злато край Трън. Дружеството е продало българските си операции за 3.5 млн. долара, разделяйки се с Евромакс Сървисиз ЕООД, което държи 100 % от проекта край Трън и проучвателните концесии за Бабяк и Златарица.

 

Продавачът е получил 0.6 млн. долара при подписване на сделката. Още 2.1 млн. долара трябва да бъдат преведени до 9 май 2014 г. Остатъкът от сумата ще бъде задържан от купувача като гаранция за евентуални претенции. В случай че такива няма, 0.5 млн. долара ще бъдат платени до края на 2015 г., а останалите 0.3 млн. долара до края на 2018 г., съобщава Euromax.

 

Компанията е създала нов самостоятелен център за изследователски услуги в минния сектор в България под името Евромакс Експлорейшън Сървисиз ЕООД.

 

Euromax е базирано в Канада дружество за минни проучвания и добив на злато и неблагородни метали в Македония, Сърбия и България.

 

Като част от сделката Euromax се отказва от правото си да получава част от бъдещите приходи от продажбата на руда от находището "Брезник", които са в размер на 1.5% от брутния приход от продажбата на добиваното там злато.

 

Изглежда, че вероятният купувач на правата за добив на злато край Трън е "Асарел-Медет", която държи и находището "Брезник".

 

Преди две години най-голямата компания за добив на медна руда в страната купи друго дружество на Euromax - "Трейс рисорсиз" за 3.5 мл. канадски долара. "Трейс рисорсиз" държеше правата за находищата "Брезник" и "Ракитово".

 

Според данни на Euromax запасите от ценни метали край Трън се оценяват на 35 тона злато и 451 тона сребро.