Германия и Франция изключват възможността да се емитират общи европейски облигации като начин за овладяване на дълговата криза на Стария континент, пише Financial Times. Това става ясно ден преди ключовата среща между канцлера Ангела Меркел и президента Никола Саркози във вторник, от която се очакваше подобно смело решение.

Но в интервю за „Шпигел“, германският финансов министър Волфганг Шойбле изключва тази възможност. „Няма да има еврооблигации, докато страните членки провеждат свои собствени финансови политики; ние се нуждаем от различни лихвени равнища като поощрения и санкции за практикуването на солидна фискална политика“, обяснил е позицията си министърът.

Вличтелен френски чиновник също е отхвърлил спекулацията, че след срещата в Париж между Саркози и Меркел ще се пристъпи към емитиране на общи европейски облигации. „Евробоновете изискват много по-решителна интеграция на бюджетните политики – нещо което днес липсва“. Френският политик е допълнил, че еврооблигациите са възможни като дългосрочен проект, но не може да има едновременно еврооблигации и самостоятелна държавна икономическа и бюджетна политика на страните – членки.

Тези коментари обезсмислят коментара на италианския финансов министър Джулио Тремонти, че общте облигации могат да намалят притесненията на някои страни и да станат модел за решаване на проблемите на еврозоната с дълга.

Британският финансов министър Джордж Осбърн миналия четвъртък отбеляза, че идеята се нуждае от сериозно премисляне, а в петък инвеститорът Джордж Сорос заяви, че еврото може да „имплодира“, ако европейските лидери не възприемат принципа на взаимния дълг.

Въпреки че очевидно няма да има обща европейска облигация в обозримо бъдеще, във вторник германският и френският лидер най-вероятно ще акцентират върху необходимостта от по-голяма фискална и икономическа кооперация в Европа. Желание на Париж е да се подобри управлението на еврозоната, нейната „институционална архитектура за вземане на решение“.

FT отбелязва, че заради нарасналата непопулярност на френския президент и проблематичните изгледи за преизбирането му догодина, той ще иска конкретни резултати след срещата във вторник. Това даде почва за спекулации, че Франция и Германия могат дори да обявят някаква нова форма на фискална кооперация между двете най-силни европейски държави.

Но източници, близки до германското правителство, предупреждават пазарите да нямат твърде големи очаквания: срещата щяла да се фокусира върху дългосрочните реформи на управлението на еврозоната и нямало да се търсят краткосрочни решения за внасяне на спокойствие по пазарите.

Проблем за Меркел е това, че решенията на срещата на европейските лидери от 21 юли тепърва трябва да получат одобрението на Бундестага; заседанието на германския парламент по този въпрос е насрочено за 23 септември. Същевременно но Норберт Ламерт, председателят на институцията, преди дни отбеляза, че е възможно парламентът да не може да вземе решение в посочения срок. „Бундестагът сам определя графика си и правителството не може да решава нищо без него“.