Търсенето на яйца по традиция се засилва преди Великден. Тази година секторът е засегнат от новите изисквания на ЕС за по-големи клетки за кокошките с по-благоприятни условия. Промените се отразиха на производството и наред с по-високите цени на храната на животните доведоха до повишаване на потребителските цени, отбелязва Асошиейтед прес.

Преди Великден на 8 април  или 15 април (съответно за католици и православни), спазването на традицията да се боядисват и шарят яйца в Европа, която е засегната от икономическа криза, се очертава да бъде скъпо.

На варшавския пазар "Хала Мировска" продажбите на яйца на продавача Яцек Бехчицки са намалели, тъй като клиентите са недоволни от високите цени.

Пека Песонен от Финландия е генерален секретар на голяма европейска фермерска федерация и е свидетел на това как новите европейски разпоредби оказват влияние върху великденския сезон.

Европейската асоциация на преработвателите на яйца посочва, че производството на яйца в ЕС от 1 януари, когато влезе в сила промяната, е намаляло с 10-15 процента или около 200 милиона яйца седмично.

Цените в някои случаи са се утроили на международните пазари през изминалия месец, достигайки до 2 евро (2,60 долара) за килограм, посочи Филип ван Бостратен от Овобел (Ovobel) - международна компания, която произвежда оборудване за преработката на яйца.

"Непрекъснато се говори за сключени сделки за внос на яйца, произведени извън Европа", посочи Ван Бостратен в телефонно интервю от Венеция, където е на конференция на Международната комисия по яйцата.

Има опасения, че цените на яйцата ще се удвоят в някои страни от ЕС и в някои вериги супермаркети. Европейската комисия посочи, че като цяло цените на трапезните яйца в началото на март са се повишили с 55 процента спрямо предходната година. Според представители на сектора поскъпването се е изострило през последните дни.

Дори президентите изразиха отношение по въпроса.

Чешкият президент Вацлав Клаус винаги се е  представял като твърд защитник на националния суверенитет спрямо намесите от ЕС.   

Според него такива големи промени в цените не се случват в нормална пазарна икономика, а стават там, където пазарът е манипулиран.

Основната причина за скока на цените на яйцата бе отново намеса на държавата, добави Клаус.

"На коя обаче? Ние нямаме само държава, наречена Чешка република, но още една, която има по-доминираща позиция по много въпроси, и е наречена Европейски съюз", завия Клаус.

ЕС признава, че има намаляване на производството на яйца заради новите разпоредби, свързани с условията за отглеждане на кокошки, но обвинява сектора, че не е действал своевременно. ЕС даде на производителите десетина години да съобразят оборудването си с новите правила, но много от тях все още не отговарят на изискванията.

Заради новото законодателство някои фермери закриха дейността си и не поеха разходите по промените. Някои са заети с обновяване на съоръженията си, а други могат да произвеждат яйца със старите системи до август, но имат право да продават продукцията си само в течна форма. 

Всеки обаче знае, че яйцата в течен вид не могат да се украсяват.

От друга страна тези, които вече са се подготвили, имат големи печалби, тъй като цените скачат. И дори Песонен от фермерската асоциация вижда възможност новите европейски правила да доведат до великденско прераждане. 

"Надяваме се, че тези по-високи цени стимулират фермерите да произвеждат повече," посочи Песонен.