Волфганг Шойбле, германският министър на финансите счита, че няма никакво оправдание за понижението с четири степени на суверенния кредитен рейтинг или предупрежденията, че Португалия може да се нуждае от втори спасителен план. "Ние трябва да разрушим олигопола на агенциите за кредитен рейтинг", каза той.

Според Хайнер Фаебек, директор на Службата на ООН за търговия и развитие, агенциите трябва да се "затворят", преди да причинят повече щети, или най-малко правителствата да спрат да ползват услугите им, съобщава The Telegraph.

През последните месеци почти всеки доклад и решение на големите международни агенции води до реални икономически и финансови щети.

Доходността на ирландските двугодишни облигации надхвърли 15% за първи път в историята. Италианските разходи за заеми достигнаха нива, които не са виждани от фалита на Lehman в края на 2008 г.. Доходността на 10-годишните облигации на Испания скочи с 12 базисни пункта до 5.59%.

Докато преди финансовата криза рейтинговите агенции поддържаха нереално оптимистични очаквания с нереално високи рейтинги, то сега те се превръщат в глобален дестабилизиращ фактор.

Как мрачните предсказания на агенциите се самоизпълняват? Всъщност е доста просто. Когато някоя от тях намали кредитния рейтинг или отправи предупреждение в медиите към дадена държава, това води до покачване на цената, която правителството трябва да плаща за дълга. Нараства и рисковата премия по лихвените нива на банките, защото се покачват цените на заемния ресурс от международните пазари. Ако тази тенденция бъде продължена с нови прогнози, предупреждения и понижения на рейтингите, всяка една страна може да бъде докарана до рецесия и фалит.

Новият премиер на Португалия, Педро Пасос Коелю заяви, че понижението на рейтинга е "удар в стомаха" от Moody's и то в момент, когато новото правителство е изпълнило всички изисквания на инспекторите от ЕС и МВФ.

Но от агенцията коментират, че са нямали друг избор, след като лидерите на ЕС са започнали да настояват за "споделяне на тежестта" с частните притежатели на гръцкия дълг, което би означавало фалит за Гърция. А е почти сигурно, че гръцката формула ще бъде приложена и за Португалия. Ето как слабостта на една държава от ЕС може да се използва за натиск върху друга.

Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия, постави под въпрос мотивите на Moody's, като каза, че агенцията е разпалила огъня на "спекулациите" с неоправданото понижение на суверенния кредитен рейтинг на Португалия.

"Изглежда странно, че няма единна европейска агенция за кредитен рейтинг. Възможно е да има пристрастност на пазарите, когато става въпрос за оценка на специфичните проблеми на Европа", каза той, изглежда без да знае, че Fitch Ratings е френска.

В резултат Комисията изготвя правила за ограничаване на броя на агенциите. "Развитието след кризата с държавния дълг показва, че в перспектива трябва затегнем европейските правила," счита Барозу.