Макар усещането за наближаваща гибел на еврозоната, което владееше форума в Давос в последните години, да отслабна, високите нива на младежка безработица и слабият растеж продължават да създават проблеми на Европа.

"Не го приемайте като провокация, но мисля, че Европа трябва да бъде преквалифицирана в развиваща се страна", заяви директорът на френския енергиен гигант Total Кристоф дьо Маржьори. Континентът се нуждае от ново начало в областта на икономическата политика, за да преодолее двойното зло – високата безработица и блокирания растеж, допълни той.

Междувременно Аксел Вебер, управител на швейцарската банка UBS и бивш директор на германската Bundesbank, коментира: "Възстановяването на еврозоната не е повод за радост. Ако погледнете възстановяването, ще видите, че то е слабо, неравномерно в отделните европейски страни..., това не е достатъчно за запълване на пропастите в производството, не е достатъчно за създаването на работни места".

Икономистът от Харвардския университет Кен Рогоф, който говори в същия панел, посочи, че положението с младежката безработица в Европа е "наистина плашещо".

При положение, че повече от половината младежи в Испания са без работа "вие губите част от цяло поколение", предупреди той.

След години на рецесия, причинена от дълговата криза, икономиката на еврозоната постепенно започва да се възстановява, въпреки че остават притесненията за някои страни, най-вече Франция.

Рогоф нарече създаването на единната европейска валута, еврото, "гигатска историческа грешка".

Той обаче призна, че 18-членният блок е станал по-стабилен от миналогодишния форум в Давос. "Никой не говори за разпадането на еврозоната. Не мисля, че това е малко политическо постижение..., мисля, че Европа заслужава похвала за това", изтъкна Рогоф.