От днес във всички страни членки на Европейския съюз се забранява продажбата на прахосмукачки с мощност над 1 600 вата.

Решението е част от законодателството в областта на "еко-дизайна" на Европейската комисия, приет през юли 2013 г. Целта е да се намали консумацията на енергия. Търговските вериги и производителите имаха 13 месеца, за да се подготвят за въвеждането на новото законодателство.

Съгласно новите правила производителите на прахосмукачки трябва да посочват върху опаковката електроенергията, която харчи уреда. Ще се използва 7-степенна скала, започваща от зелена буква "А" за нисък разход на електроенергия до червена буква "G" за висок разход на електричество.

Много потребители са недоволни от въвеждането на новите правила. Те твърдят, че пет от седем от най-популярните модели на прахосмукачки са оборудвани с двигатели с мощност над 1600 вата.

Според оценката на ЕК на европейския пазар се търсят най-много прахосмукачки между 2200-2300 вата. Противниците на идеята смятат, че мяркате е безсмислена, защото с по-слаба прахосмукачка, ще чистите по-дълго, което значи, че енергоспестяване няма да има.

Забраната на мощни прахосмукачки следва неуспешното заменяне на традиционните крушки с нажежена жичка. От 2009 г. насам ЕС се опитва да наложи енергоспестяващи крушки, отново с цел да намали енергийните разходи. Въпреки това, цената на електроенергията в Европа не спадна. В същото време цената на енергоспестяващите крушки в някои страни нарасна с 400%.