Ръководителите на държавите членки на Европейския съюз се споразумяха за по-добра координация на икономическите си политики и за затягане на общата бюджетна дисциплина чрез евентуални нови санкции срещу държави с големи дългове.

На срещата на върха в Брюксел държавните и правителствените ръководители на 27-те държави членки на ЕС съобщиха, че "засилването на координацията на икономическите политики представлява неотложен и основен приоритет".

За да успокоят разтревожените пазари за мащабите на европейския публичен дълг, лидерите на ЕС са постигнали споразумение за необходимостта от затягане на общата бюджетна дисциплина в Европа, заложена в Пакта за стабилност. Така те утвърдиха принципното решение, взето от финансовите министри. ържавите от ЕС приемат всяка година, считано от 2011 г., да правят преглед на европейско ниво на националните си проектобюджети преди те да бъдат приети от националните парламенти. Освен това е предвидена възможност за създаване на нови постепенни санкции за „лошите ученици” и за финансови стимули за „добрите ученици”.

Междувременно, еврокомисарят по вътрешния пазар Мишел Барние заяви, че ще предложи план за икономическо възстановяване на целия Европейски съюз през октомври.

Той заяви пред френската телевизия LCI, че работи по искане на ръководителя на Европейската комисия Жузе Мануел Барозу за изработването на план за възстановяването на вътрешния пазар на ЕС.

В този голям пазар с половин милиард потребители, с милиони представители на малкия и средния бизнес, ако действаме заедно, ако премахнем определени бариери, като направим обмена между нас по-лесен и справедлив, бихме могли сами да постигнем растеж от един или два процента, заяви Барние.

Това е, което ще предложа от октомври, допълни той.

Официалната пресконференция след днешната среща на върха ще се състои в 17 ч. в Брюксел /около 19 ч. българско време/. БГНЕС