Във вторник валутните пазари ни предложиха волатилна сесия, а новините доведоха и до прибиране на печалби.

Посоката на пазара се сменяше многократно през деня, като в началото на американската сесия еврото достигна 1,2970$, а паралелно растеше и риск апетита. Нагласата на инвеститорите се смени отново след 21ч, когато пазарите бяха разпродадени и еврото спадна отново до 1,2900$.

Не може да се каже, коя точно беше причината за силния спад, но основните тези са около нарастващите рискове в Европа и изказването на Плосър, че от QE3 няма да има очаквания ефект.

Също така, председателят на ФЕД -Филаделфия  каза, че е бил против решението за ново „вливане” на ликвидност, че проблемите с безработицата са структурни и не могат да се решат чрез паричната политика и че ФЕД ще трябва да започне много по-рано да коригира лихвите.

В Европа ситуацията също притеснява пазарите поради започващите масови протести в Испания, вероятността страната да не иска помощ до последния възможен момент, а също и заради искането на независимост за Каталуния. „Затяга” се положението и в Гърция, като отпада възможността Кипър да получи финансова помощ от Русия.

Японската йена продължи да поскъпва за 5- пореден ден, като затвори при 77,79 срещу американския долар. Британският паунд спадна до 1,6185$. Швейцарският франк продължава да се търгува при 1,21 франка за евро.