17:22 часа

Европейската валута слезе от петмесечния си връх спрямо долара и в момента се котира при ниво USD 1.3339. Причината за това се търси в неочаквания ръст на новите безработни в САЩ, който говори за забавяне на икономическото възстановяване. Доларът е възприеман като сигурна валута и в момент на пазарни колебания се предпочита пред еврото.

Втора причина за поевтиняването на единната валута дава статистиката за спад в индекса на индустрията и услугите на еврозоната, изготвян от икономистите на лондонския Markit. Индексът за услугите и за промишлеността е спаднал до 53.8 през септември от 56.2 през август. Значения над 50 пункта означават растеж.

Вчера еврото достигна 1.3440 долара, най-висок курс от 21 август насам. Спрямо японската валута курсът му е 112.59 йени. Швейцарският франк поскъпна спрямо евро, тъй като се позлва от статут на валута убежище до CHF1.3127.

Доларът се търгува срещу 84.405 йени, като очевидно ефектът от интервенцията на ЯЦБ на пазара започва да отшумява.

Данните, че одобрените ипотеки във Великобритания са спаднали до 16 месечно дъно не се отразиха негативно на цената на паунда и той се търгува при ниво USD 1.5703, поскъпвайки заради слабите данни от трудовия пазар на САЩ.

На стоковите пазари днес текат бурни разпродажби на пшеница, като днес в Чикаго зърното поевтинява с 1.56% вследствие на по-добри прогнози за следващата реколта.

Златото струва 1293.50 долара за тройунция и днес поскъпва с 0.11%, възползвайки се от поевтинелия долар и оставащите притеснения за световната икономика.

Петролът сорт WTI се търгува при цена 74.12 долара за барел, а брентът струва 77.22 долара за барел. В условията на стагнираща икономика, суровините с промишлено предназначение нямат високо търсене.

Но тази логика не действа при металите, като медта днес продължава да поскъпва до 7852 долара за тон в Лондон, доставка декември, отбелязвайки петмесечен ценови връх. Причина за това са спадащите запаси на медта, съчетани с ръст в търсенето. Възможно е да се допусне и хипотезата, че скъпото злато издърпва след себе си и останалите метали.


08.25 ч. българско време

Близо до петмесечно дъно се търгува доларът срещу еврото. В Ню Йорк единната валута поскъпна до $ 1.3405 за € 1, а към този час двойката се движи около нивото от $ 1.3395 за € 1.

Инвеститорите се оттеглиха от американската валута заради спекулации около данните за продажбите на жилища в САЩ през август, които ще излязат по-късно днес. Според прогнозите, продажбите ще отчетат ръст до над 4 милиона единици, но той би бил най-слаб от десетилетие насам.

Очаква се и спад в производствения сектор, като в сегмента на дълготрайните стоки експерти прогнозират намаление от поне процент – най-силно от около година насам.

Зелените пари поевтиняха срещу почти всички конкуренти на валутните пазари още след изявлението на Федералния резерв, че ще предприеме мерки за стимулиране на икономиката на САЩ само при нужда. От ФЕД потвърдиха, че инфлацията вероятно ще се задържи по-дълго под таргета от 2 процента.

Цената на нефта продължава да стои под $ 75 за барел, след като енергийното министерство, противно на очакванията, съобщи, че резервите от суров петрол са се увеличили през миналата седмица. Това поднови опасенията за свръх доставки в САЩ с оглед и на ниското търсене на петролни дестилати и инвеститорите започнаха да отбягват суровината.

Барел лек американски суров петрол се търгуваше на $ 74.70, а сортът брент – на $ 77.69.

Според данните на ресорното американско ведомство, в края на миналата седмица запасите от суров нефт са се повишили с 970 000 барела до 358.3 милиона барела, докато прогнозите сочеха спад от 1.75 милиона барела, за да се избегне петролно „наводнение” на пазара в САЩ. Запасите от петролни дестилати пък са с 25% повече от среднопретегленото за последните 5 години. Доставките на горива също са се повишили – с 15 на сто над средното за последните 5 години.