Еврото продължи да губи тежест и курсът му към 15 от 16-те основни валути се понижи. Спрямо щатския долар обединената парична единица отслабна до $ 1.3373 към 16:30 часа българско време.

Най-голямо отражение върху еврото оказа Гърция и плъзналите коментари за това, че страната има желание да си спести помощ от Международния валутен фонд, договорена в спасителния план със страните от еврозоната.

Еврото изгуби 1.4% от стойността си към японската йена и 0.9% спрямо щатския долар.

Под натиск е и британския паунд, който отстъпи спрямо 13 от 16-те най-търгувани валути. Причина за това е започналата треска по предизборната кампания във Великобритания и насрочването на парламентарния вот за нов парламент на 6 май.

За пръв път от 10 седмици насам се покачи и доходността по гръцките 10-годишни държавни ценни книжа, а австралийският долар поскъпна след като централната банка на страната вдигна основната си лихва на 4.25%.

На стоковите пазари петролът продължава да поскъпва и наближава $ 87 за барел. Котировките към 16:30 часа са $ 86.81 за барел лек американски и $ 85.53 за барел петрол от сорта брент.

Днес Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК повиши цената на продукцията си с $ 1.38 до  $ 81.31 за барел.

10:23 часа

На форекс пазарите играчите се впуснаха в разпродажби на евро. Това притисна търговията с него до нови ниски нива на обмяна срещу долара и японската йена.

Причината е доклад, публикуван в Ройтерс, според който Гърция иска да коригира помощния договор, с който страните от еврозоната и Международния валутен фонд се споразумяха да я подкрепят. Става ясно, че ако страната избегне намесата на МВФ, това ще й позволи да не прилага толкова строги мерки, срещу които опозицията в Гърция вече остро реагира.

Трейдърите решиха да разпродават евро, защото с това си поведение Гърция може да усложни състоянието си. В същото време ако страната приеме финансова помощ, но си спести орязване на държавните разходи, това също изпраща притеснителни послания на пазарите.

Обединената парична единица падна от $ 1.3484 на $ 1.3420, а спрямо йената понижението е от 127.17 йени за едно евро до 126.13 йени за едно евро. Към 10:20 часа курсът на обмяна към долара е $ 1.3411, а към йената 125.92 йени за едно евро.

Според анализаторите ако еврото падне под психологическото ниво на подкрепа $ 1.3400, може да предизвика вълна на разпродажби, които да притиснат цената му до $ 1.3265. Влияние върху валутата може да окаже и намерението на Гърция да емитира облигации в САЩ за 5 до 10 млрд. долара по-късно през този месец.

В търговията с петрол цената на барел лек американски петрол се задържа над $ 86 за барел. Към 10:20 часа българско време сделки се сключват на $ 86.72 за барел лек американски петрол и $ 85.42 за барел от сорта брент.

08:54 часа

Цената на петрола остава над $ 86 за барел, като в нюйоркската сесия черното злато се търгуваше близо до достигнатия 17-месечен връх от $ 86.62 за барел.

Вчера цената на суровината скочи с 2.1% заради очакванията, че търсенето ще се засили, след като от САЩ излязоха редица данни, потвърждаващи икономическото възстановяване.

Освен това, инвеститорите прогнозират, че запасите от суров петрол в Страната на неограничените възможности най-вероятно са намалели през миналата седмица.

На електронната борса в Ню Йорк барел лек американски суров петрол се котира на $ 86.45, а в Лондон сортът брент достигна $ 85.60.

Еврото продължава да поевтинява спрямо долара вече трети пореден ден, след като пазарните участници отново бяха обзети от съмнения за способността на Гърция да се справи с набирането на средства, нужни за разплащането по двата облигационни заема, чиито падежи наближават.

Единната валута достигна ниво от $ 1.343 за € 1 на валутните пазари.

Единната валута падна срещу 13 от кошницата от 16 валути, след като Тhe Financial Times публикува информация, че южната ни съседка планира да пласира облигации и в САЩ.

Според анализатори, инвеститорите не се притесняват само от Гърция, а от заформящата се дългова криза в още няколко страни от еврозоната.

От началото на годината еврото е изгубило 5.2% срещу йената и 6.3% спрямо долара само заради гръцката криза.