Три преструктурирания на дълг в Карибския басейн на обща стойност 9.7 милиарда долара през тази година не са в състояние да възстановят икономическия растеж и не могат да помогнат на региона избегне нови просрочвания на плащания, според Moody's Investors Service.

Облигационните суапове не са достатъчни, за да спасят Карибите от "неустойчивата" смесица от дълг и дефицит, според Уорън Смит, президент на Карибската банка за развитие, цитиран от Bloomberg.

Ямайка и Белиз преструктурираха локални и глобални облигации на стойност 9.5 млрд. долара през тази година. Това се случва за втори път от 2006 г. насам, но двете страни остават изправени пред "голяма вероятност" за нови фалити, според Moody's.

Сред икономиките в региона само за Бахамските острови, се очаква да нарасне с повече от 1.5% тази година в сравнение с 4% ръст в Латинска Америка. А без бърз икономически растеж, за правителствата е по-лесно да спират плащанията по задълженията си.

Средното ниво на държавния дълг в Карибите е около 70%, като в Ямайка, Антигуа и Барбуда и Гренада е над 93% от брутния вътрешен продукт. Съотношение, което доведе до фалита на Кипър. Дългът на Ямайка възлиза на 140% от БВП.

Основната причина за натрупването на нови задължения е необходимостта от рефинансиране на старите при високи лихвени проценти. Този фактор е довел до увлечението на държавния дълг в Карибите с 12.7% от 2008 г. до 2011 г.