Фалшив сигнал за бомба в сградата на ДАНС беше получен в последния работен ден на председателя й Петко Сертов и провали намерението му следобед да събере на прощална среща служителите си. При проверката на екипи на Дирекция "Оперативно техническо осигуряване" не са открити нито съмнителен пакет, нито взривно устройство, съобщиха от пресцентъра на МВР. Председателят на агенцията в оставка, част от ръководството, говорителят и служители на агенцията не напуснаха сградата след сигнала, макар от съображения за сигурност да бяха помолени да го направят.

Говорителят на родното ФБР Зоя Димитрова разказа: „Сигналът не е получен в ДАНС, а в МВР в 7:50 часа. Министерството на вътрешните работи обяви, че има заплаха за бомба и действа съгласно инструкциите, тоест - изпразване на сградата. В нея има няколко служители на ДАНС, които поеха отговорността да останат в сградата поради няколко причини. Първата и основна причина е, че това е една от най-охраняваните сгради на територията на София и мерките за сигурност са толкова сериозни, че аз се съмнявам някой да е проникнал в сградата и да е поставил бомба. Силно се надявам, че тази заплаха за бомба е шега".

На въпрос дали е случайно, че това се случва на изпроводяк на сегашното ръководство на Държавната агенция за национална сигурност, тя отговори: „Не мога да коментирам и да знам защо, как и какви са основанията на някого да подаде сигнал за бомба. Това трябва да се провери. Аз мога да ви кажа фактите. А фактите са, че тук е председателят, аз съм в сградата на ДАНС, кабинетът, някои членове на ръководството и настроението е доста спокойно".

В петък Петко Сертов подаде оставка от поста председател на ДАНС, която беше приета от премиера Бойко Борисов вчера. Той номинира за поста Цветлин Йовчев, като се очаква утре кандидатурата му да бъде гласувана на заседание на Министерски съвет, след което да бъде предложена на президента, който по закон трябва да издаде указ за назначаването му. Цветлин Йовчев работи в агенцията от създаването й като главен директор на главна дирекция „Контраразузнаване", но през октомври миналата година я напуска по собствено желание.