Федералният резерв на САЩ е добре да обмисли вдигане на основната лихва, въпреки високата безработица. Такъв съвет даде Рагурам Раян, бившият главен икономист на Международния валутен фонд /МВФ/, който още през 2005 г. предупреди централните банки за потенциална финансова криза заради загубата на доверие в банковия сектор.

Основната лихва, близка до нулата, предполага опасност от формирането на нови балони, както и просъществуването на неефективни фирми. Към това мнение на Раян се присъединява и Уилям Уайт, бивш главен икономист в Bank for International Settlements.

Според двамата икономисти, от Федералния резерв на САЩ трябва да предприемат увеличение на Основния лихвен процент /ОЛП/ до 2 на сто веднага след като дълговата криза в Европа отмине. Според тях, ниските лихви не са безплатен обяд, но хората се държат сякаш това е точно така.

Уайт и Раян ще представят мнението си на годишния симпозиум на ФЕД, който ще се състои през тази седмица. Още преди повече от 5 години двамата предупредиха, че банките трябва да вдигнат лихвите по кредити, за да се предотврати формирането на имотен балон.

Малко са политиците, които пригласят на икономисти като Раян и Уайт. Томас Хьониг от Федералния резерв на Канзас е сред тях. В Европа най-голям привърженик на повишаването на лихвите е Андрю Сентанс от Bank of England. Bloomberg