През седмицата щатският долар задържа сравнително ниските си нива спрямо еврото, като търговията се водеше в рамките на $ 1.56 - 1.57 за 1 ?. Прична станаха лошите данни за пазара на труда в Сединените щати. От 4.8% безработицата скочи на 5.15, което беше най-високото равнище от 2003 г. Но интрига на пазарите нямаше.

ЦЕНИТЕ НА СУРОВИНИТЕ

Трябва да се отбележа, че златото и петролът останаха на високите си нива, като не успяха да отчетат някакво по-съществено понижение. Златото стои около $ 915-920 за тройунция, а петролът е трърдо над $ 100 за барел, като не можа да падне под този праг.

ФЕД И ЕЦБ ЗА ЛИХВИТЕ

Очакванията от тук насетне са, че лошите данни от трудовия пазар ще принудят Федералния резерв все пак да свали лихвите с половин процент, като така основната лихва ще падне под 2% до 1.75 на сто. Това поне са очакванията на пазара. Има обаче, и мнения, че ФЕД няма да продължи с рязкото понижение на лихвите, което показва, че започва да има разнобой между финансистите. Все пак има доста време до края на месеца, когато се очаква решението на ФЕД, и лично аз не се ангажирам с прогноза дали ще има корекция и с колко процента.

През седмицата ще бъде следена с интерес и Европейската централна банка, която в четвъртък има заседание и вероятно ще бъдат обсъдени лихвите в еврозоната. Прогнозите са, че няма да има корекции на лихвите, защото приоритет на банката остава борбата с инфлацията, която в момента е над 2%, и е над заложената цел от ЕЦБ от две на сто. Именно високата инфлация е и причината за задържането на лихвите. Очакванията са в Европа да има растеж, но по-слаб от миналогодишния, но все пак растеж, а при тази инфлация, която се отчита, би трябвало лихвите да остане 4%.

ПРЕНЕСЕ ЛИ СЕ КРИЗАТА ОТ САЩ В ЕВРОПА?

Рано е да се каже, защото няма информация. Но се появиха апели, че е крайно време европейските банки да признаят какъв е ефектът от кризата в САЩ и да оповестят публично загубите. Явно има банки, които все още крият какво са загубили.

ЕВРО/ДОЛАР ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Задържането на еврото на сегашните високи стойности, поне за мен е странно. Но все, аз лично мисля, че еврото е надценено, но пазарът казва обратното. През седмицата не очаквам сериозни движения и търговията ще се задържи около $ 1.55-1.58 за 1 ?.

* Авторът е началник отдел "Търговия" в СИБанк