Срещата на комисията по монетарна политика към Фед утре и в сряда се очаква да бъде една от най-важните от години насам, тъй като най-важната централна банка в света се готви да използва инструмента на т. нар. количествено улеснение /QE2/, пише в. "Файненшъл таймс".

Срещата няма да бъде спасителна, подобно на няколко други срещи в разгара на финансовата криза, но това не намалява историческото й значение. Според изданието за пръв път Фед ще използва количественото улеснение като рутинна мярка.

Целта на QE2 е да свали дългосрочните лихви като изкупи дългосрочни съкровищни бонове. От успеха на начинанието зависи както репутацията на Бен Бернанке, така и шансовете на американската икономика да излезе от надвисналия над нея призрак на дълги години бавен растеж.

На срещата членовете на комисията ще опитат да преценят какви са перспективите за развитие през следващите години. Всеки от тях ще представи своите икономически прогнози за 2011 г., 2012 г. и 2013 г., като последната е от ключово значение за това какви мерки ще бъдат предприети. Очакванията са, финансистите да се обединят около идеята, че инфлацията ще остане под желаните от Фед 2%, а безработицата – над чертата на ръст и стабилност.

Бернанке държи да бъдат взети мерки и да се приложи количествено улеснение. Това стана ясно и от негова реч в Бостън преди дни. Немалко от членовете на комисията обаче не са убедени, че тя е действително необходима. По думите на Томас Хьониг, шеф на Фед за Канзас, по-хлабавата монетарна политика е „опасен хазарт“ и той ще гласува против.

Фед даде ясно да се разбере, че не става дума за изсипване на огромно количество пари за изкупуване на бонове и други активи, а по-скоро за постъпателна програма за, следваща и напътстваща хода на икономиката. Все пак трябва да бъде обявена и сума и най-вероятно в сряда Фед ще каже: 500 млрд. долара ще се включат в началното изкупуване.

От значение е и скоростта на изкупуването. Фед вече има ангажимент да купува съкровищни бонове на стойност 30 млрд. всеки месец, което означава, че едва ли ще вдигне обема на над 80-100 млрд. месечно. Това пък означава, че първите 500 млрд. най-вероятно ще бъдат разпределени равномерно през следващите две тримесечия.

Все пак има възможност и за изненади, тъй като от миналата седмица Фед практически спря да подава информация за намеренията си, заключа „Файненшъл таймс“.