Федералният резерв на САЩ взе решение да остави основната лихва на сегашното й ниво от 0 до 0.25%.

 

Фед потвърди намерението си да продължи да изкупува дългосрочни облигации и ипотечни ценни книжа на обща стойност 85 млрд. долара ежемесечно.

 

Остават непроменени и сроковете за политиката на парични улеснения. Основната лихва ще остане непроменена докато безработицата не падне до 6.5%, ако инфлацията остава под 2.5%.

 

"Данните сигнализират за забавяне ръста на икономиката през последните месеци, което обаче в голяма степен е следствие от природни явления и други временни фактори. Трудовата заетост продължава да се увеличава, но въпреки това нивото на безработица остава високо", се посочва в доклада от заседанието на Комисията за отворени пазари.

 

Фед ще продължи да наблюдава финансово-икономическата ситуация в САЩ и през следващите месеци. "Ако ситуацията на трудовия пазар не се подобри съществено, изкупуването на активи ще продължи. Не се изключва корекция на програмата за изкупуване или използването и на други инструменти".

 

Липсата на ясен сигнал, за това дали централната банка ще реагира на забавянето на икономическия растеж разочарова пазара и фондовите индекси в Ню Йорк завършиха вчерашната сесия с понижения.