Все повече служители на Федералния резерв стигат до извода, че централната банка на САЩ трябва пусне в действие нови стимули, освен ако скоро икономиката на страната не покаже ясни признаци на възстановяване, придружено със създаване на нови работни места, съобщава The New York Times.

 

Въпросът вероятно ще доминира в дневния ред през следващата седмица на срещата на Федералната комисия за отворени пазари, която определя паричната политика на Фед.

 

Част от членовете на комисията настояват за незабавни действия, докато останалите считат, че трябва да се изчака поне до по-следващата среща на FOMC, която ще се проведе през септември.

 

Председателят на Фед, Бен Бернанке, заяви пред Конгреса миналата седмица, че разглежда всички варианти, включително нов кръг от покупки на активи или т. нар. "количествено улеснение."

 

Бернанке и другите длъжностни лица от Фед са убедени, че подобен ход ще доведе до намаляване на дългосрочните лихвени проценти и до подобряване на темпа на икономически растеж, но се опасяват колко силни ще са ефектите.

 

Всяко действие на Фед ще се отрази на идващите президентските избори в САЩ. Републиканците призоваха Бернанке да се въздържа от предприемане на решителни действия, твърдейки, че разходите вероятно ще надхвърлят ползите, докато демократите искат нов кръг от стимули

 

Бен Бернанке заяви многократно, че Фед ще действа, ако заключи, че икономиката не може да расте достатъчно бързо, за да се намали равнището на безработица.


Има силни доказателства, че досегашните покупки на държавни ценни книжа и ипотечни ценни книжа от Фед са довели до спад на лихвените проценти и са насърчили инвеститорите да купуват по-рискови активи като акции.

 

Федералният резерв осъществи две големи акции за покупки на активи, първата през 2008 г. и отново през 2010 г.