Ирландия вече трябва да плаща по-високи ливхи по кредити от Гърция – отбелязва Амброуз Евънс – Причърд, популярен финансов коментатор на британския Телеграф.

Дъблин игра по правилата. Предприе серия от стъпки, с които да угоди на пазарите и на ЕС. Сам свърши работата на МВФ и дори стигна по-далеч, отколкото Фондът би си позволил.

Ирландия приложи драстични икономии – и солидарността в страната беше впечатляваща. Нямаше улични бунтове, нямаше заплахи със тероризъм.

И въпреки това лихвата по 10–годишния дълг, която Ирландия трябва да плаща днес, е 5.48%. Реално, като се отчете и дефлацията, лихвата по дълга е близо 8%. Ако тези условия на кредитиране се запазят за по-дълго време, ситуацията ще стане проблемна и неустойчива.

А Гърция има възможност да тегли кредити от ЕС срещу 5% лихва, а от МВФ на още по-ниска цена. Това са условията на предоставените й фондове в размер на 110 млрд. евро. Макар точна съпоставка да не е възможна предвид различния матуритет на ирландския и гръцкия дълг, Ирландия очевидно е в по-неблагоприятна позиция.

Ситуацията за Ирландия става още по-обидна, тъй като островната държава всъщност субсидира Гърция в рамките на помощта, предоставена солидарно от еврозоната.

Според финансовия анализатор, горното е морален абсурд и показва как една лошо функционираща система вместо да се справи със същинския проблем се мъчи да го заобиколи.

На практика Гърция получи по-добри условия по дълга си, като остави нещата да излязат от контрол. Партията ПАСОК на Георгиос Папандреу извлече изгода от проточилите се дискусии по първата серия мерки за намаляване на държавните разходи, а после нападна германците с претенции за военни репарации.

Накрая разгорещени гърци подобриха ефекта от политическите усилия, като запалиха центровете на Атина и Солун. Ако бях ирландец, заключва Евънс – Причърд, щях да бъда леко недоволен.