Промени в закона за държавните помощи ще вкара милиони в републиканския бюджет от недобре направените заменки. 

Експертна група от представителите на три министерства - на земеделието, на финансите и на регионалното развитие, подготвят новите текстове, според които държавата ще може да иска доплащане на сделките по пазарни цени. Или разваляне на заменките, при които става дума за неправомерна помощ, научи "Стандарт".

Промените ще касаят сделките само на юридическите лица. Затова и специалисти от министерството на земеделието започват проверки на всичките 132 заменки. 

"България е на път да си възстанови парите от този тип заменки", коментира вчера зам.-министърът на земеделието Георги Костов. И допълни, че от тази седмица екип на ведомството започва проверки на всички заменки по архивите. 

Запознати припомниха, че в края на септември Европейската комисия определи 1-годишен срок да бъде направена цялостна проверка на заменките от периода 2007-2009 година. И в случай, че при сделките се установи нередност, за тях да бъде доплатено или да се обявят за невалидни и имотите да бъдат върнати. 

От Брюксел са категорични, че чрез заменките се предоставя нерегламентирана държавна помощ на фирмите. В някои от сделките има терени, които са продадени много под пазарните цени в съответните региони. От общо 132 заменки на гори в посочения период под особен надзор са 30 от тях.

От приключилата проверка на ЕК става ясно, че българското законодателство, което е позволило замяната на частни горски имоти с държавни, е несъвместимо с нормите на ЕС за държавната помощ. 

От ЕК смятат, че действащите закони са дали селективно предимство на фирми по отношение на заменките и това е довело до нарушаване на конкуренцията в рамките на единния пазар.