Парламентът ще разгледа участието на България в европейския финансов пакт. Позицията на правителството, одобрена и от ресорните парламентарни комисии, е, че страната ни трябва се включи към частта, свързана с фискалната дисциплина, но да отложи присъединяването си към частта, която ще ни задължи да консолидираме икономическата си политика с останалите държави в ЕС.

България отговаря напълно на фискалните изисквания, които ще бъдат записани в европейския пакт, категоричен бе финансовият министър Симеон Дянков. "Този договор не води до бюджетни тежести за България. За мен е важно да сме сред първите, които влязат, защото това ще донесе дивиденти на България", допълни Дянков.

Мартин Димитров от Синята коалиция пък допълни, че тези правила са като "светофар" и няма да позволят на се вземат решения от страна на правителствата, които в последствие ще струват скъпо на данъкоплатците.
Димитров обаче изрази притеснение, че включването в частта за икономическа хармонизация може да доведе до натиск върху данъчната политика на страната ни.

От своя страна депутатът от Коалиция за България Пламен Орешарски предупреди, че завоалирани текстове за данъчна хармонизация могат да бъдат "подпъхнати" в последния момент.

Окончателните текстове на европейския пакт все още не са готови. С това решение парламентът трябва да даде мандат на правителството в кои части от пакта да се включи.

По време на парламентарния контрол премиерът Бойко Борисов ще отговори на депутатско питане относно посещението му в Берлин тази година. На въпроси на народните представители ще отговаря и регионалният министър Лиляна Павлова, която ще трябва да обясни подробно за подписаните договори за зимно почистване в Благоевградско. В парламентарния контрол е предвидено да вземат участие още шестима министри.