Категорийните работници да получават по две пенсии – една от държавата, друга от професионалните пенсионни фондове. Това е предложението, което от асоциацията на частните пенсионни фондове са направили пред премиера Бойко Борисов. От НОИ ще се плаща толкова, колкото е внасял категорийният работник, както и от частните фондове, обясни Даниела Петкова.

Ако някой категориен работник е внасял пари само в частните професионални фондове, пенсията му ще идва само от тях. Ето какво каза Петкова:

„Иронията на цялата дискусия е в това, че ако на нас ни дадат право да плащаме пенсии от 1 януари, всъщност по силата на Кодекса за социално осигуряване първите пенсии, които трябваше масова да започнем да плащаме на категорийните работници, щяха да бъдат през 2014 година. никой не смее да каже това на категорийните работници, аз също не бих посмяла.

И не бих посмяла, защото всеки трябва да е подготвен предварително за един такъв важен момент в живота си. Не може до преди два месеца някой да е вярвал, че след шест месеца ще се пенсионира и днес да се приеме законът, в който да се каже, че трябва да работи още три години. Нашето предложение към премиера беше от името на точно тези категорийни работници, на който им предстои да се пенсионират в следващите три години, да го помолим да разбере тяхната гледна точка, а именно, че този факт по един или друг начин е убягнал от тяхното знание по въпроса, че не е имало кой да ги информира, че точно това ще се случи, когато ние стартираме да плащаме пенсиите и че в момента би следвало разумното решение е да се удовлетвори желанието на тези хора да могат да се пенсионират при старите условия в следващите три години, но не с цената на това да се заличават професионалните пенсионни фондове”.

По време на срещите с премиера от пенсионните дружества са представили документи, че административните им разходи са около 0,71 % от активите за целия пазар. Те са категорични, че най-добрият начин за управление на средствата, събрани от пенсионни вноски, включително и при категорийните работници за ранно пенсиониране, е чрез капиталовия пазар. С това ще се подобри и събираемостта на вноските.