Финансовата история на предприятие - кандидат за финансиране от Националния иновационен фонд няма "самостоятелна тежест" при класирането на подаденото проектно предложение. Датата на регистрация пък няма никаква тежест при класирането. Това се казва в позиция на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, поискана от Дарик във връзка с получено писмо от отхвърления проект на фирма Провити АД в рамките на шестата конкурсна сесия на фонда.

Според компанията агенцията е отхвърлила техен проект с мотива, че е "твърде млада, следователно - финансово нестабилна". "Финансовата история няма самостоятелна тежест, защото същата не е самостоятелен критерий, а когато фирмата има финансова история, това се преценява като едно от доказателствата за финансова стабилност", е отговорът на Агенцията за малки и средни предприятия.

Провити АД е регистрирана през януари 2012 г. с капитал от 200 000 лева, внесен изцяло, която има опит в разработването на пробиотичен продукт с предстоящ дебют на пазара през 2013 година. Дружеството декларира тясното си сътрудничество с Университета за хранителни технологии и Факултета по химия и фармация към Софийския университет, както и че разполага със собствена изследователска инфраструктура и вече има спечелен проект по ОП "Конкурентоспособност" за надграждането й.

На въпрос на Дарик защо на фона на множеството инициативи в национален и европейски мащаб за подпомагане на предриемачеството и насърчаване на младите и иновативни хора, е отхвърлен именно такъв проект, който е разработен съвместно с учени от университет с утвърдени традиции (бел. ред. - писмото на фирма Провити АД до икономическия министър, изпълнителния директор на агенцията, инспектората на ресорното министерство и Дарик бе приложен към запитването), от агенцията се позовават на чл. 30, т. 1, буква "а" и "б" от Правила за управление на средствата на Националния иновационен фонд (ПУСНИФ), според които "изискванията за организационен и технически капацитет, както и за разполагаемост с подходящо оборудване във връзка с изпълнението на дейностите по проекта, важат еднакво както за кандидата, така и за неговия/те партньор/и".

"Според доклада, приет на заседание на Оценяващия комитет, кандидатът няма достатъчен организационен и технически капацитет да изпълни дейностите по проекта. Също така, привличането на специализирани външни кадри за изпълнението на дейностите по проекта, както и партньори, ползвани по-скоро под формата на подизпълнители прави проекта недопустим от гледна точка на общата цел на фонда, за което кандидатът е уведомен", категорични са от агенцията. В писмото си обаче Провити АД обръщат внимание и върху неспазените административни правила от страна на организаторите на конкурса. Националният иновационен фонд е провел преговори и е подписал договори със спечелилите кандидати преди формално да уведоми кандидатите, чиито проекти са отхвърлени. С това на практика се пресича възможността за обжалване.

"Във връзка с изложена в писмото на кандидата информация и предвид конкретиката на съдържащите се в него обстоятелства, считаме за необходимо същата да бъде обект на разглеждане и проверка от страна на членовете на Оценяващия комитет, като при необходимост да бъде направено и допитване до двамата независими експерти, извършили оценката на проекта. Такова заседание на членовете на Оценяващия комитет ще бъде проведено при първа възможност в началото на 2013 г., като за резултатите от проверката и становището на Оценяващия комитет кандидатът, както и медията, ще бъдат информирани своевременно", категорични са от агенцията.

Отговорите до Дарик са изпратени на бланка на агенцията и са подписани с "Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия".