Унгарският форинт спадна до исторически минимум спрямо еврото на фона на понижението на рейтинга на Унгария.


Едно евро се разменяше за 324 форинта малко преди полунощ снощи, след като вчера международната рейтингова агенция Fitch Ratings понижи с една степен от "ВВВ-" на "ВВ+" суверенния кредитен рейтинг на Унгария.

 

Така оценката за риска от просрочване на плащанията по суверенния дълг на страната вече е извън инвестиционната скала и дългът от пазарна гледна точка се окачествява като "junk" - боклук.

 

Fitch беше последната от трите водещи международни рейтингови агенции, която взе такова решение.


Унгария изпитва сериозни финансови трудности. Страната не е част от еврозоната, но финансовата й система е тясно свързана с единната европейска валута.

 

В същото време голяма част от унгарския внос е от страните от еврозоната, фактор, който създава силен инфлационен натиск, заради срива на форинта.

 

Инвеститорите са несигурни по отношение на ефективността на икономическите политики на правителството на консерваторите, водено от Виктор Орбан и дали Унгария ще може да се споразумее за спасителен заем от Международния валутен фонд.

 

В момента външните заеми на страната възлизат на 95 милиарда евро, като основната част от сумата идва от банки от еврозоната. През тази година предстоят плащания по дълга в размер на 5 млрд. евро.