Подобряването на ликвидността е ключов фактор за развитието на капиталовия пазар у нас. Това е една от темите, които ще бъде дискутирана на форум, организиран от Дарик радио и Асоциацията на индустриалния капитал. В дискусията ще вземат участие представители на Комисията за финансов надзор, на Фондовата борса, инвестиционните посредници и пенсионно-осигурителните дружества. Модератори на форума ще бъдат журналистът от Дарик Кирил Вълчев и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Българският капиталов пазар остава малък, нисколиквиден и изоставащ по множество показатели от повечето развиващи се пазари. Това е констатирано в насоките за развитието му у нас, набелязани от Комисията за финансов надзор. Експертите смятат, че у нас изостават възможностите за двойни листвания. Затова развитието на капиталовия пазар е фокусирано върху актуализиране на нормативната уредба и необходимостта от появата на качествени кмпании с по-значима пазарна капитализация. Упражняването на компетентен и ефективен надзор е сред ключовите фактори, набелязани от регулаторната комисия.

Новостите в закона за Комисията за финансов надзор влязоха в сила още преди лятната парламентарна ваканция. Регулаторът бе оглавен от Стоян Мавродиев, който предложи за свои заместници Борислав Богоев, Димана Ранкова и Ангел Джалъзов. Антония Гинева беше назначена за член на Комисията за финансов надзор.

Седмица след гласуването на новия състав на комисията, в интервю за Дарикфинанс.бг Димана Ранкова заяви, че комисията има визията и волята да реализира пакет от мерки за съживяване на капиталовия пазар.

Дни по-късно сред големите инвеститори и асоциацията на посредниците бе разпространен проект на стратегически документ, който внесе смут в средите. Някои от идеите в него връщат пазара нормативно в 1998 г., коментираха пред Дарикфинанс участници на пазара. По-късно Стоян Мавродиев отрече да има раздори в комисията и обясни, че документът е само на ниво идеи и е разпространен сред бизнеса, за да се чуе становището му.

Междувременно Европейският парламент също гласува редица промени в европейския финансов надзор.