Към днешна дата кандидатите по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007-2013 г. в рамките на обявения за 2010 г. прием са 1 418, съобщиха от Държавен фонд Земеделие.

Най-голям е интересът към изграждане на фотоволтаични централи и туристически обекти, както и разширяване на полупазарни стопанства. За този тип инвестиции са подадени най-много проектни предложения, уточняват от ведомството.

Срокът за подаване на проекти по четири от мерките на програмата - 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия", 122 "Подобряване на икономическата

стойност на горите", 223 "Първоначално залесяване на неземеделски земи" и 226 "Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности" – изтече на 15 август, припомнят от фонда. Проекти по три от най-атрактивните мерки на ПРСР - - 121 "Модернизиране на земеделските стопанства", 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти" и 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности" – ще се приемат до 31 август.

Отворен по график остава и приемът на проектни предложения по Мярка 141 "Подпомагане на полупазарни стопанства" - до 30 септември, както и по Мярка 142 "Създаване на организации на производители" - до 17 декември, допълват от фонд Земеделие.

През септември предстои отваряне на други 4 мерки от програмата - 111 "Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания", 313 "Насърчаване на туристическите дейности", както и двете общински 321 и 322 "Основни услуги за населението в селските райони" и "Обновяване и развитие на населените места".   

Всички новоподадени проекти по Програмата за развитие на селските райони ще се обработват в петмесечния срок по нормативна уредба, обясняват още от земеделското ведомство. От стария прием на проекти по програмата към днешна дата остава да се разгледат около 700 инвестиционни предложения - в срок до края на септември в съответствие със съгласувания с Брюксел график.