Общо икономическо управление, въвеждане на горна граница за държавния дълг, дори данък върху финансовите транзакции – но не и еврооблигации. Така влиятелният германски вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung описва резултатите след срещата в Париж на лидерите на Германия и Франция.

Президентът Саркози и канцлерът Меркел след срещата си заявиха, че предлагат „истинско европейско икономическо правителство“. Те предвиждат да се институционализира два пъти в годината среща на лидерите на 17-те страни в еврозоната, които да дискутират по икономически и финансови въпроси от взаимен интерес.

Ако се наложи, ще се срещаме и по-често, обещава Саркози. Новото по сравнение с досегашните срещи на еврогрупата е, че нивото ще се вдигне: държавни и правителствени глави вместо финансови министри. А председател на тези срещи ще е президентът на Съвета на Европа, в момента Херман Ван Ромпой. Говори се, че резултатите на люксембургския министър Жан – Клод Юнкер, лидер на еврогрупата, не са удовлетворили Берлин и Париж напоследък.

Всички правителства в еврозоната трябва да запишат в конституциите си, че се задължават да работят с балансиран бюджет. Конституционните промени трябва да са готови още през лятото на 2012 г. Не се предвиждат санкции за страната, нарушила това правило – но се очаква контролната роля да поемат пазарите.

Предложението на канцлера и президента е в европейското пространство да се постигне повече икономическа конвергенция. В израз на това, Франция и Германия през 2013 г. ще приложат общ корпоративен данък – с което ще отбележат 50 – годишнината от подписването на Елисейския договор между двете държави.

Това изявление означава съществени промени в данъчните системи на двете страни: справката показва, че корпоративния данък в Германия сега е 15%, като има допълнителна „солидарна такса“ от 5.5%, докато във Франция е 33.3%, но се облагат само част от капиталовите печалби. Като цяло, данъчната тежест върху корпорациите се счита за по-висока във Франция; Меркел междувременно е обещала, че няма да има по-високи данъци за германските предприятия.

В бъдеще когато се съставят държавните бюджети на Германия и Франция, двете страни ще провеждат общи заседания – казали са още лидерите на двете най-големи европейски икономики. Още по-интересна е идеята 17 – те страни – членки в еврозоната да представят за одобрение пред Европейската комисия държавните си бюджети. Ако Брюксел отправи критики към бюджетното планиране, страните ще трябва да правят корекции.

Но най-интересното предложение е въвеждането на данък върху финансовите транзакции в ЕС. Великобритания, която разчита за голяма част от икономическия си продукт на финансовите услуги, засега силно се противопоставя на тази идея. Но Меркел е изтъкнала, че дълговата криза се е създавала с години и няма да може да се преодолее с вълшебна пръчица; нужно е да се постигне по-голяма единност.

За страните, чийто държавен дълг надхвърля 60% от БВП, ще важи изискването всяка година превишението над тази бариера да се съкращава с 5%. Европейската комисия ще получи по-големи права за разпореждане със структурните и кохезионните фондове. Те от своя страна ще се насочват приоритетно към повишаване на конкурентноспособността. ЕК ще придобие правото да се намесва в „слабите страни“ по отношение изразходването на средствата от общите фондове.

Т.нар. Гаранционен фонд на еврото е по-добре да се казва вече Европейски валутен фонд, предлага още германският канцлер. Този фонд, както и МВФ, ще получи задача да анализира фискалната политика на страните – членки в еврозоната.

Може някога да има и европейски облигации – но те ще дойдат в края на пътя, а не в началото му, казват Саркози и Меркел. Не било приемливо няколко държави да гарантират дълговете на цялата еврозона, докато заедно с това нямат право да влияят на създаването на нови дългове от въпросните разточителни държави.

Макар че политиците във властта във Франция и Германия, както и Оли Рен и Барозу от Комисията, дават висока оценка за постигнатите двустранни съглашения, вече се появиха и критики. Шефът на Зелените казва, че стъпката е в правилна посока, но твърди, че Саркози и Меркел наливат „ново вино в стари мехове“. „Много шум за нищо“ - казва друг германски политик. А финансовият министър на Испания е недоволна, че еврооблигациите не са били възприети.